Mitropolitul Visarion Puiu, marele arhiereu al exilului românesc, cărturar și ctitor de biserici, mănăstiri și şcoli bisericeşti, directoror al Seminarului Teologic din Chişinău și Mitropolit al Bucovinei, a fost evocat de către preotul profesor, doctor Aurel-Florin Țuscanu, în cadrul conferinței din seara zilei de miercuri, 17 octombrie. Întâlnirea a fost organizată de Facultatea de istorie și filosofie în parteneriat cu biserica USM.
Părintele profesor le-a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea Mitropolitului Visarion, prezentu-le un documentar consacrat vrednicului de pomenire arhiereu. Pr. Florin Țuscanu a menționat că este de datoria noastră să cunoaștem și să cinstim faptele vrednice pe care le-a lăsat marele mitropolit Visarion Puiu, care a fost mai degrabă un martir al neamului și Bisericii și nu un “criminal de război”.
Particpând în anul 1922 la Congresul desfășurat la Curtea de Argeș, Mitropolitul Visarion spunea: “Astăzi fraţilor, nu e operă mai grabnică de săvârşit pentru unirea deplină sufletească a tuturor românilor decât o cât mai deplină cunoaştere a comorilor imense şi frumuseţilor uimitoare cu care a împodobit Dumnezeu acest binecuvântat pământ strămoşesc şi a comorilor strămoşeşti încă nepuse în deplină valoare ale poporului românesc de pretutindeni. Cunoscându-ne ne vom iubi mai mult, iar când vom săvârşi pe deplin asemenea dragoste de neam străinii ne vor cinsti şi ne vor dori prietenia, iar duşmanii se vor înfricoşa de noi şi nu vor cuteza se ne tulbure calea vieţii.” Un îndemn care dăinuiește peste decenii și ne cheamă să împărtășim aceste valori.