Biserica USM

Din istoria Bisericii “Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat din Moldova.

Construită în anii 1879-1880 pe un teren donat de către Primăria Chişinăului pentru Şcoala Duhovnicească. A fost proiectată de către arhitectul eparhial Mihail Seroţinski, care a asigurat şi asistenţa tehnică. Sfinţirea bisericii a avut loc la 24 august 1880.
Numărul elevilor Şcolii Duhovniceşti fiind în continuă creştere, biserica a devenit neîncăpătoare. Astfel, în octombrie 1899 direcţia şcolii îi încredinţează arhitectului M. Seroţinski lărgirea sfântului locaş. Reconstrucţia bisericii a durat până în 1902, când la 17 octombrie este resfinţită de către Episcopul Chişinăului şi al Hotinului Iacob (Piatniţki).

În timpul primului război mondial clădirea şcolii şi biserica au fost cedate provizoriu unui lazaret militar, fiind retrocedate în anul 1919. Între anii 1919-1940, apoi 1941-1944 aici şi-a avut sediul Seminarul Teologic. Din 1944 şcoala şi biserica sunt închise, iar iconostasul şi câteva icoane s-au păstrat în România. Ulterior biserica este transformată în sală sportivă pentru Catedra Educaţie Fizică a USM.

În anul 1991 biserica este redeschisă. Catapeteasma bisericii este readusă şi încep lucrările de renovare. Sfântul locaş a fost reconstruit în exterior după aspectul de odinioară, iar în interior a fost executată pictura în stil bizantin de către pictorul Ilie Carp.

Slujba de sfinţire a bisericii a fost oficiată la 13 mai 2007 de către Î.P.S. Mitropolit Vladimir. La lucrările de restaurare a acestui sfânt edificiu şi-au adus contribuţia financiară conducerea USM, profesori şi studenţi, precum şi alţi creştini.

Până în anul 2007 biserica a servit drept capelă pentru studenţii teologi, iar în prezent îşi are uşile deschise pentru cei din campusul universitar, precum şi pentru toţi creştinii dreptmăritori.

Funcţia de preot-paroh este îndeplinită de Protoiereul Octavian Moşin.

____________________________________________________

Citeşte şi :

Biserica “Întâmpinarea Domnului” şi clădirea Seminarului Teologic – vederi de epocă

Sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului” (15 februarie) – Hramul Universităţii de Stat din Moldova

 

wordpress themes.
free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress