În data de 23 august 2016, a treia zi de tabără a decurs cu un program bine structurat în cadrul căreia tinerii au avut șansa de ași expune planurile pentru viitor.
Ziua a început ca de obicei cu Sfânta Liturghie, după care a urmat un seminar cu Arhimandritul Pavel (Tabacari), duhovnicul Mănăstirii Hîncu, care a venit cu mai multe puncte de reper. A prezentat istoricul Mănăstirii Hîncu, care începe din anul 1678 având ca fondator pe Mihail Hîncu. Alte teme care se încadrează în tema taberei care este: În căutarea sensului vieții, părintele a discutat despre monahism și ascultarea mănăstirească, a accentuat particularități importante din Sărbătoarea Schimbării la față a Domnului Hristos și fiindcă sântem în postul Adormirii Maicii Domnului, conferențiarul a prezentat importanța postului și semnificația lui. Trecând prin mai multe pilde și pericope evanghelice tinerii în urma acestui seminar au reîmprospătat cunoștințele scripturistice și și-au lărgit orizontul de înțelegere.
În după amiază s-a desfășurat un alt seminar: Provocările Vremii Contemporane, conferențiar fiind Pr. Prof. Dr. Petru Ciobanu, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din or. Nisporeni. La care a prezenta femeia contemporană și tentațiile care ne pot include în capcana marilor greșeli, căci și cel mai curat om de pe pământ prin întunecimea minții poate decădea atât de mult încât să ajungă cel mai murdar prin păcatele sale. Odată ce murdărește și atrofiază sufletul, același lucru se răsfrânge și asupra trupului și invers.
Biserica ar putea fi comparată cu un spital, dar nu unul neobișnuit ci unul în care se poate tămădui sufletele având ca medicament de bază Tainele Bisericii și anume Mărturisirea, de aceea următorul pas de la citire la fapte a fost curățirea sufletului a tinerilor voluntari care au participat la slujba vecerniei și au primit dezlegare de păcatele săvârșite…
În a treia parte a programei de lucru a fost ca oaspete doamna Angela Levința – șeful cabinetului metodic de pe lângă Mitropolia Moldovei. Aici a fost abordată o altă tema din cadru programului în căutarea sensului vieții și anume: Cine este Prietenul meu?Conferențiar fiind prot. Vadim Corostinschi, Președintele ATOM.Dorința de a avea un prieten e primordial, dar câteodată putem cădea în cursă din pricina nealegerea prietenilor buni sau intrarea în sistem de gașcă. Fiecare dintre noi trebuie să facem cunoștință cu un prieten care nu ne va minți, urî, judeca pentru ce facem, trăda… Există oare un așa prieten? Sigur că există și acest prieten este Dumnezeu. Acest aspect al prieteniei a fost dezvoltat prin pilde din pateric și citate biblice ce a prezentata în totalitate cum putem să ne facem un asemenea Prieten pe Dumnezeu.
O altă activitate din programa zilei, care a fost și cea mai distractivă a fost alegerea Vicepreședinților a Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova. Aici fiecare echipă a avut posibilitatea de ași alege liderul cinstit și prin vot secret fără a fi intimidat.
În urma discursurilor ținute de către fiecare participant la scrutin, tinerii au analizat pe cine doresc să aibă în fruntea echipei raionale care săi ajute în promovarea proiectelor rulate de ATOM și aducerea a cât mai multor tineri la Hristos. În urma votului secret au fost aleși Vicepreședinții: Nicuriuc Paula – Ungheni; Beschieru Maria – Nisporeni; Slănină Bogdan – Hîncești; Drapac Ion – Călărași; Ojovanu Nicolae – Sîngerei. Totodată la insistența tinerilor noștri a mai fost pus la vot deschiderea unei noi filiale a asociației și anume în Mun. Chișinău care prin vot unanim a fost ales Vicepreședinte Lapp Tudor. ATOM a deschis la dorința tinerilor deja 6 filiale și în următorul an este posibil să mai fie deschise înca câteva. Pentru a se bucura de cele experimentate tinerii au cântat imnul asociației.
Experiența acestei zile ne-a mai demonstrat încă odată că puterea Divină este primordială în viața cotidiană, iar noi trebuie să ne implicăm activ la desăvârșirea ei.
sursa http://www.atosmd.net/