Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a fost desfășurat seminar cu elevii din Gimnaziul Jora de Mijloc.
Prezentarea seminarului a fost prezidată de Părintele Diomid Boldescu, parohul din localitate care a dezvoltat tema: Postul pentru copii.
Părintele Diomid Boldescu a vorbit elevilor despre importanța postului, prezentare amănunţită a învăţăturilor despre Postul copiilor cu toate aspectele sale. Prezentând de asemenea și alte teme, precum: pocăința, păcatul cât și urmările acestuia în plan spiritual.
În prezentarea sa, Pr. Diomid a subliniat că: „Copiii trebuie să înțeleagă că postul este o cale care ne duce la Dumnezeu. Copiii trebuie să fie ajutați să descopere în Domnul Hristos un prieten care le este aproape. Postul pentru copii ar putea fi și o îndrumarea de a fi mai ordonați, în raport cu mediul înconjurător”.
„Postul nu afectează sănătatea copiilor, ci o întăreşte, cu atât mai mult, ei nu sunt expuşi la efort fizic intens. Copiii trebuie să postească de la o vârstă fragedă, pentru a conştientiza măsura lucrurilor şi să o aplice în viată. Postirea nu afecteaza nici gândirea copiilor întrucât aceștia devin mai iscusiți.” Putem chiar, să privim postul prin prisma medicinei moderne, care recomandă o alimentație bogată în fructe și legume, și ne mai recomandă evitarea consumului de grăsimi și renunțarea la vicii, precum fumatul și consumul excesiv de alcool. Așadar, postul din această privință, putem spune că este demonstrat științific și recomandat de către medicina modernă care a ajuns și ea la această concluzie a bisericii.”
„Postul de asemenea își are începuturile încă din „frageda pruncie” a omenirii, în timpul protopărinților noștri, Adam și Eva, care din cauza acestei neascultări, a păzirii postului – adică a interdicției de a nu mânca din fructul interzis – au căzut din viața veșnică și au gustat din moarte. De aceea postul pentru copii, la nivelul putințelor acestora, binenînțeles, trebuie să cuprindă pe lângă alimentație și rugăciune, și o strânsă legătură cu preotul duhovnic și biserica prin deasă spovedanie și participarea la slujbe. Nefăcând acestea, se vor depărta de părinți și de Dumnezeu, devenind vulnerabili diverselor patimi și slăbiciuni, așa cum Adam și Eva au căzut din dragostea divină prin nepăzirea poruncii de a nu mânca din pomul cunoștinței binelui și răului.
„Concluzia pentru postul copiilor este următoarea: Dai voință prin a ține post, iei putere și binecuvântare de la Hristos Dumnezeul nostru!”
Seminarul a avut un caracter interactiv, apoi, a urmat un șir de întrebări, majoritatea fiind legate de tema abordată, privitor la postul copiilor.
sursa http://ortodox.md