În perioada 31 iulie – 3 august 2017 la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, Curchi şi-a desfășurat activitatea o tabără de vară pentru tineri. Tabăra a fost organizată cu binecuvântarea PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, în parteneriat cu Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret.
Formarea generațiilor frumoase de tineri, presupune mult efort și o lucrare pe mai multe planuri și în etape bine delimitate. Omului nu i se poate îngrădi libertatea, însă el mereu poate fi invitat la schimbare, la renunțarea la „omul vechi” pentru a deveni mai frumos şi mai nobil. Totodată omul poate participa și la îmbunătățirea calităților umane ale altora. De cele mai multe ori aceste lucrări pot merge mână-în-mână. Cel ce se implică în ajutarea aproapelui, se folosește, învață și progresează el însuși foarte mult. Anume aceasta s-a reuşit să se realizeze la tabăra din acest an cu genericul “Sfântul Proroc Ilie, exemplu de credinţă şi curaj”.
În primele două zile ale taberii tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Moldova și ai Asociaţiei Ortodoxe “Valeriu Gafencu” au participat la un training de formare în vederea organizării unei tabere pentru copiii de la sate. Peste 20 de tineri au avut posibilitatea să afle pașii necesari care ar asigura desfășurarea cu success a unei tabere.
Orice întâlnire dintre oameni poate lasă o amprentă puternică, pozitivă sau negativă, asupra fiecăruia dintre noi. Iar tinerii pot fi aceia care imprimă în sufletele altora valorile credinței și ale tradiților, pentru că ei cunosc cea mai simplă cale de a o face, prin sinceritate, deschidere și energie inepuizabilă. În întâmpinarea dorinței tinerilor de a învăța și a-i învăța pe alții au venit ca formatoare și invitate Alexandra Frunză și Sorina Hîngănescu de la Asociația Tineretului Ortodox Român,filiala Iași.
Participanților la instruire nu li s-a propus doar un training teoretic, ci și multiple activități, jocuri, discuții pentru a învăța prin propria implicare, cum vor putea organiza activitățile unei tabere, cum se vor încadra în programul parohiei și viața comunității. Informațiile primite însă nu sunt suficiente pentru ca să se adâncească și legăturile dintre oameni, astfel seara tinerii au participat la rugăciuni și discuții de suflet, pentru a-L lăsa și pe Dumnezeu să lucreze în sufletele lor.
La mănăstirea Curchi rugăciunile încep să se înalţe odată cu zorii zilei. Începând cu ora 6:00, în orice dimineață, bat clopotele și slujba începe. Cântările monahilor pătrund până la Ceruri şi îi invită şi pe ceilalţi la rugăciune. Aşa îl întâlneşti pe Dumnezeu în fiecare zi, împreună cu ceilalţi fiind în rugăciune, în rânduială și la masă, dar şi la ascultările mânăstireşti: pregătirea meselor, ajutor în gospodărie, la curăţenie, la grădină etc.
Au fost 5 zile deosebite pentru toţi tinerii, pentru că au înţeles Dumnezeu are un singur gând permanent cu noi toți: să ne unească. Așa a făcut și la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, Hristos i-a unit pe toți în brațele Lui, și i-a lăsat să fie în comuniune, în dragoste şi prietenie, pentru a se putea sprijini unii pe alţii pe calea vieţii.
Dorind să se prelungească momentul despărțirii, activitățile s-au încheiat cu un foc de tabără sub cerul liber. Inima nu poate fi îngrădită la un număr fix de iubiri. Prietenia întru Hristos face ca în fiecare tănăr să răsune glasul păcii și al iubirii, ce aduce în suflete bucurie curată. Sub cerul înstelat participanții au povestit că s-au bucurat să trăiscă această experiență, iar acestă tabără i-a ajutat să descopere cât de frumoasă este viaţa la mănăstire, câte lucruri frumoase se pot face împreună, şi cât de liniştitoare poate fi mângâierea lui Dumnezeu, adusă de rugăciune.
Aducem sincere mulțumiri Episcopului Siluan (Şalaru) şi întregii obşti a Mănăstirii Curchi, pentru primirea călduroasă, pentru rugăciunile în comun şi aceste zile frumoase petrecute în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.
Natalia Lozan