„Schimbul de Carte Ortodoxă” a avut loc la Chişinău

Zilele acestea în mai multe oraşe din Ţară s-a desfăşurat proiectul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti „Schimb de Carte Ortodoxă”. La Chişinău întâlnirea a avut loc duminică, 16 octombrie, la biblioteca „B. P. Haşdeu” din capitală. De organizarea evenimentului în inima Basarabiei a avut grijă ASCOR.

Astfel, la invitaţia asociaţiei a venit ieromonahul Augustin Zaboroşciuc, egumenul mănăstirii Curchi, precum şi părintele Iov de la aceeaşi mănăstire. Părintele Augustin, care de ceva timp mânuieşte pana şi a lansat deja două volume, le-a prezentat şi în cadrul schimbului de carte. Acestea sunt „Ca pe smochinul cel neroditor, să nu mai tai, Mântuitorule!” şi „Timpul cernerii”. „Când scriam aceste rânduri, cuvintele mele, cu mila lui Dumnezeu, veneau liber, ca din izvor. Mâna mea era ca trestia scriitorului ce scrie degrabă. Cu timpul însă Dumnezeu m-a miluit şi mi-a dat să simt toate acestea. Rog pe cei ce se vor ruga împreună cu mine, să nu să se smintească de cele ce am scris, văzând viaţa mea cea neruşinată.” a citit Părintele Augustin din prima carte prezentată. Despre „Timpul cernerii” părintele s-a exprimat astfel: „Cartea are misiunea să strice acele păreri ale noastre cu care noi ne înălţăm, să strice acele idei care ne fac nevrednici de chemarea noastră creştină. Cartea are menirea să ne unească pe toţi într-un trup, într-un singur gând şi o singură fiinţă, ceea ce numim noi în prezent Biserica. Am numit-o „Timpul cernerii” pentru că ştim cu toţii că biserica întotdeauna a fost într-o cernere. Fiecare, prin atitudinea lui faţă de biserică, faţă de Dumnezeu se cerne.”

În continuare au urmat prezentările cititorilor. Astfel, am aflat de teologul rus Pavel Florensky şi cartea sa „Iconostasul”. Acelaşi cititor a prezentat „Terapeutica bolilor spirituale” a teologului francez Jean-Claude Larchet, „Convorbiri duhovniceşti” cu Sfântul Ioan Casian şi scrierile Sf. Macarie Egipteanul. Un alt cititor a prezentat cartea „Părintele Arsenie – acuzatul zek 18376. Un sfânt din lagărele comuniste din Rusia” . După spusele cititorului „fiecare capitol ar putea fi o carte aparte, fiindcă reprezintă diferite stări.” Seria cărţilor despre deţinuţii din temniţele comuniste a continuat cu „Întoarcerea la Hristos” a lui Ioan Ianolide şi „Viaţa Părintelui Gheorghe Calciu”, carte „alcătuită în baza convorbirilor între monahul Moise de la Oaşa şi părintele, în timpul unei călătorii pe care au avut-o împreună prin Ţară”.

Au urmat cărţi ortodoxe cu învăţătură pentru fiecare credincios, şi anume „Cum să trăieşti o viaţă lungă şi binecuvântată” de arhimandritul Vasilos Bacoianis. În timpul prezentării cititoarea Laura a mărturisit că a simţit o mare bucurie atunci când a descoperit multitudinea de cărţi ortodoxe existente la ora actuală. Nelipsit a fost Cuviosul Paisie Aghioritul şi „Cuvintele duhovniceşti” din volumul „Cu durere şi dragoste pentru omul contemporan”. Despre aceasta cititorul a spus că este „o carte în care se regăseşte fiecare. Începând de la creştinul de rând şi terminând cu monahul, fiecare îşi va găsi pacea sufletească. E destul să deschizi cartea la orice pagină ca să găseşti o „alifie pentru suflet”. O sorbi încetişor şi orice cuvânt pe care-l citeşti, îl pui la inimă.”

În final, a fost prezentată cartea Părintelui Virgil Gheorghiu „Tatăl meu, preotul, care s-a urcat la Cer”. Am aflat că este o carte „care îndeamnă să iubeşti şi să respecţi preoţia şi să-ţi dai seama cât de nevrednic eşti în faţa unui preot.”

În cadrul schimbului de carte s-au citit şi poeme ale lui Valeriu Gafencu, Vasile Voiculescu şi Radu Gyr. De asemenea, s-au pus întrebări despre lecturile prezentate, despre care părinţii au spus că „sunt bune, liniştitoare şi formează corect duhovniceşte”. Pe lângă aceasta, părinţii ne-au recomandat să-i citim pe Sf. Teofan Zăvorâtul, Sf. Ignatie Briancianinov, Părintele Rafail Noica şi Părintele Sofronie Saharov. Cu toate acestea, ne-a fost amintit faptul că „fără Evanghelie nu putem înţelege corect Ortodoxia, de aceea ea trebuie să fie cartea noastră de buzunar.”

La sfârşitul întâlnirii au fost împrumutate cărţi şi împărţite zâmbete şi voie bună. Părintele Augustin a apreciat prezenţa cititorilor la un astfel de eveniment, spunând că „în zilele noastre, când cu părere de rău internetul a luat tot mai mult spaţiu, e îmbucurător faptul cătinerii caută să citească.”

La final, iubitorii de carte veniţi la eveniment şi-au exprimat dorinţa de a participa şi la viitoarele ediţii ale schimbului de carte. Mulţumim celor care au participat, precum şi bibliotecii municipale „B. P. Haşdeu” pentru că a găzduit întâlnirea noastră. Mulţumim Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti că n-a uitat de tinerii însetaţi de carte ortodoxă din Basarabia şi ne-a invitat să participăm la acest proiect frumos.

Să dea bunul Dumnezeu să ne revedem cât mai curând, la o nouă ediţie a „Schimbului de Carte Ortodoxă”!

Ecaterina Luţişina, www.ascor.md

Filed in: Noutăţi

Articole relevante:

O întâlnire de suflet la Biserica USM O întâlnire de suflet la Biserica USM
Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani
Tinerii însetați de cele sfinte Tinerii însetați de cele sfinte
Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress