Ziua Internaţională a Toleranţei

Începand cu 1995, la initiaţiva UNESCO, 16 noiembrie a fost proclamată Ziua Internaţionala a Toleranţei. Axată pe acţiuni educative, ce-i vizează atât pe copii cât şi pe adulţi, această zi are menirea de a reaminti omenirii că intoleranţa este generatoare de violenţă şi totodată îndeamnă comunităţile să trăiască în pace şi respect.

De asemenea, la 16 noiembrie fiecare om ar trebui să reflecteze la propriul său comportament, în relaţiile pe care le dezvoltă cu cei de lângă el. Daca este conştient de valoarea diversităţii, dacă îi respectă pe ceilalţi, în pofida diferenţelor care îi pot separa, dacă face efortul de a acccepta că alţii încearcă să-i submineze certitudinille, prejudecăţile, atunci când descoperă diferenţe.

În această zi ni se oferă o nouă perspectivă şi e bine să transmitem în jurul nostru numai mesaje pozitive, pe tema bogăţiei diversităţii şi a dorinţei de a convieţui în pace şi bună înţelegere.

 A fi tolerant presupune a te pune în postura celui de lângă tine, pentru a-l înţelege mai bine.

Toleranţa presupune respectul opiniei contrare şi este strâns legată de libertatea persoanei. Prin toleranţa se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire şi puncte de vedere, alte stiluri şi moduri de viaţă

 Cuvântul  „toleranţă” provine din limba latină unde“ tolerare” înseamnă a suporta. Aplicabilitatea termenului are un tărâm larg: social, etic, religios referindu- se însă,  în genere, la respectul faţă de celălalt. Termenul este folosit , cu precădere, din sec. al XVII-lea, dar şi mai curând ( îl întâlnim şi la umaniştii sec. al XVI-lea, când valorile , virtuţile umane  erau principii de căpătâi )

Toleranţa se poate exprima la orice nivel: de la individ, la stat. La nivel individual  există o zicala  „ Tratează- i întotdeauna pe alţii aşa cum ţi-ar conveni să fii tratat tu însuţi!”. Egalitatea între oameni ar trebui să reprezinte şi azi un mod real de viaţă şi nu o concepţie uneori imposibil d

Toleranţa nu înseamnă îngăduinţă şi iertare ci înseamna chiar cheia evoluţiei umane

Viaţa socială a omului este mai importantă decât cea materială, deoarece fără calitaţile de bază sufleteşti,omul este neintegrat deci nu poate avea acces la lumea materială.

Toleranţa nu este doar parte din caracterul uman, ea depinzând de factorul societăţii şi de mediul de dezvoltare. Un cetăţean, oricât ar fi de tolerant asupra unui fapt sau obicei al oamenilor, tot nu poate să răspândească ideea decât limitat.

Toleranţa în exces duce de asemenea la eşec, deoarece un om tolerat în totalitate nu va învăţa să răspundă cerinţelor de viaţă, nu va deprinde ce e bine si ce e rău.

 Pr. Maxim Radu-Tataru

Filed in: Noutăţi

Articole relevante:

O întâlnire de suflet la Biserica USM O întâlnire de suflet la Biserica USM
Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani
Tinerii însetați de cele sfinte Tinerii însetați de cele sfinte
Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!

One Response на "Ziua Internaţională a Toleranţei"

  1. Antisthius says:

    Adică, dacă eu nu tolerez în spaţiul public sau la mine în casă forme de expresii proprii felului de a fi om al unor puşcăriaşi, homosexuali, românofobi, antiortodocşi care hulesc Sfînta Treime, icoanele, pe Maica Domnului, pe Hristos-Dumnezeu, atunci eu, potrivit definiţiei toleranţei, sînt un amoral şi faţă de mine trebuiesc aplicate cerinţe juridice şi politice.
    PS: Mai multe citiţi aici – http://mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=6675

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 1809 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress