În incinta Teatrului de Operă și Balet a avut loc un eveniment de suflet şi pentru suflet – Expoziţia cu vânzare „Mergând spre Înviere”. O prezentare neobişnuită şi profundă a sentimetelor şi trăirilor tinerelor vlăstare, care s-au materializat în lucrări la tema Patimilor şi Învierii Domnului.
Sute de copii din centrele comunitare şi de plasament ale Direcţiei municipale, precum şi a celor din republică, au depus multă trudă şi dragoste în ceea ce s-a realizat. Astfel, circa 50 de instituţii au prezentat cum simt şi înţeleg copiii drumul Golgotei şi cum aşteaptă Învierea Domnului prin intermediul lucrărilor expuse în cadrul expoziţiei. Frumoasa iniţiativă a organizării expoziţiei „Mergând spre Înviere” este în urma actelor de voluntariat a tinerilor membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi şi a studenţilor Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, în centrele Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, prin care copilaşii care confecţionează diverse lucrări cu tematică creştină şi li se explică simbolismul şi importanţa lor.
Expoziţia a fost posibilă graţie conlucrării dintre Mitropolia Moldovei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Evenimentul a început cu cântări duhovnicești interpretate de corul Seminarului Teologic din Chișinău condus de dna Liliana Lungu.
Cu un cuvânt de binecuvântare a venit Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir, cel care a încurajat şi a susţinut numeroase proiecte de binefacere, dând astfel un exemplu demn de urmat tuturor oamenilor de bună credinţă. Ierarhul a menţionat că se intenţionează stabilirea unui acord de colaborarea cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi prin acesta cu toate instituţiile de profil.
Doamna ministru Valentina Buliga a remarcat disponibilitatea de a contribui prin intermediul instituţiei pe care o conduce la apropierea dintre oameni prin proiectele sociale şi de caritate, bucurându-se că mai are un partener de nădejde – Mitropolia Moldovei.
La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii tuturor instituţiilor statale: Preşedinţie, Parlament, Guvern, precum şi delegaţi ai ambasadelor, reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti, precum şi numeroşi creştini dreptmăritori.
Iniţiativa unei astfel de expoziţii a fost salutată şi de dl Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, şi dl Mihai Moldovanu, viceprim-ministru.
Cei prezenţi au confirmat realitatea că cea mai importantă celulă a societăţii, dar şi a Bisericii, este familia. Astfel, prin conlucrarea între aceste două instituţii se va încerca depăşirea celor mai stringente probleme cu care se confruntă familia contemporană. Această colaborare este mai mult decât firească, deoarece încă din secolul al IV-lea al erei creştine, Biserica a născut şi a întreţinut primele instituţii de menire socială: orfelinate, aziluri, spitale şi centre de caritate.
Printre obiectele expuse în cadrul expoziției au fost: icoane, cruci sculptate în lemn, obiecte croşetate, brodate, picturi, etc. toate confecţionate de copii talentaţi din familiile defavorizate, care sunt găzduiţi de centrele comunitare.
Vizitatorii au apreciat exponatele, iar unii dintre ei au cumpărat obiecte confecţionate manual de copii. Oficialii au mers pe la mesele tuturor participanților procurând câte ceva. Toate lucrările procurate de către ÎPS Vladimir vor fi donate de Învierea Domnului unor copilaşi nevoiaşi.