Nu mi-au plăcut niciodată cluburile de noapte. Nu le-am înțeles destinația și nu mi-am găsit locul în ele. Nu e vina mea că nu găsesc nimic ”relaxant” în a sări în sus toată noaptea și a bea alcool până la intoxicare. Prietenul meu Nicu (20 de ani), își trăiește practic viața în astfel de localuri. ”Acolo simt pulsul vieții. Relaxarea înseamnă prieteni, muzică și băutură. Cât ești tânăr trebuie să le încerci pe toate. Seara de sâmbătă e dedicată distracțiilor.”
În Chișinău sunt zeci de cluburi. Fiecare are prețul, ”meniul” și clientul său. Eticheta ta devine clubul în care te distrezi – mai modest sau de lux, de banii pe care ești disponibil să-i cheltui într-o noapte.
Din păcate și aici unii tineri sunt catalogați. De exemplu colega mea, Victoria are defect la aparatul locomotor. Din această cauză, deseori îi este interzisă intrarea într-un astfel de local. ”Am simţit pe pielea mea cum e să nu ţi se permită să intri în club. Am fost marginalizată, pentru că nu aparțin așa zisului standard. E o realitate dureroasă, însă nu cred că m-am ciocnit doar eu cu ea. Mulţi tineri preferă să stea acasă sau să iasă într-un bar unde să se simtă în largul lor, decât într-un club cu multe feţe. E o prostie!”
Recent fiul proprietarului unei fabrici de vinuri a murit după ce a fost bătut într-un club de noapte din Chișinău. Totul a început de la o ceartă. În urma altercației, tânărul s-a ales cu numeroase lovituri la cap. Exemplele continuă, deseori aceste localuri devin stadioane deschise pentru reglarea conturilor.
Deseori trec pe lângă un club, pe care e inscripționat: ”Bine ați venit în Rai!”. Nu știu cum ar arăta Raiul în viziunea administratorilor, însă la sigur nu aparține descrierilor biblice. Pe site-ul oficial al acestuia, am găsit o descifrare a denumirii: ”Ați fost în Rai? (…) Imaginația ta va depăși limitele de nepătruns a frumosului. Aceasta este șansa ta de a intra în lumea plăcerilor cerești, în care nu există nici o vanitate sau probleme insolubile. Aceasta este o oază mică de plăceri pământești, cu o nuanță de mister oriental. (…) Vizitatorii Raiului orășenesc vor aprecia confortul interior, strălucirea și imprevizibilitatea programelor artistice, atenția personalului și dansurile eliberatoare topless vor duce la realizarea dorințelor dumneavoastră.” Dacă Raiul pentru unii dintre noi înseamnă ”oază de plăceri pământești” și ”dansuri eliberatoare topless”, atunci la sigur ne va înghiți Iadul. Faptul că acest lucru permite unora să compare Edenul cu un loc de dezmăț, înghite orice valoare divină, pe care Biserica o sădește.
Oricum părerile tinerilor variază. Nu poți să-i indici unuia dintre ei unde să-și piardă sfârșitul de săptămână. Cert e că timpul e ireversibil și e păcat să-l pierzi în dezmăț și nonvalori.
Elena Briciuc, ASCO