Profesorii de Religie din satul Costești, Ialoveni, în persoana Diac. Ion Scutaru de la L. T. „Costești” și dnul Serghei Crudu de la L. T. „Olimp”, au organizat în a VI-a săptămână a Postului Mare (18-23 aprilie 2016) „Săptămâna credinței și a sufletului”, Ediția a II-a, pentru copiii și tinerii din localitate.
Scopul acestei activități extracurriculare la disciplina religia a fost educarea culturii creştine atât în rândul elevilor, cât și a profesorilor.
În acest context, pe parcursul întregii săptămâni, în cele două instituții publice s-au desfășurat mai multe activități cu caracter religios.
Pe lângă atmosfera duhovnicească și buna dispoziție creată zilnic de cântările bisericești ce au sunat în pauzele dintre ore sau filmele duhovnicești de scurt metraj din pauzele mari, elevii și profesorii s-au salutat pe parcursul întregii săptămâni cu salutul: „-Doamne ajută!”, iar la sfârșitul fiecărei zile, atât profesorii, cât și elevii își cereau iertare unii de la alții, prin formulele: „-Mă rog de mă iartă!”; „-Dumnezeu să te ierte!” (reciproc). De asemenea, tinerii au avut grijă de candela de la icoana hramului instituției, care a fost aprinsă de ei la începutul fiecărei zile conform orarului stabilit.
În cea de-a patra zi, atât tinerii, cât și profesorii instituțiilor s-au bucurat de o întâlnire de suflet cu Domnul CONF. UNIV. DR. VASILE TIMIȘ de la „Facultatea de Psihologie și Științele Educației”, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, care s-a desfășurat în sala festivă a L. T. „Olimp”, în cadrul căreia Domnul Profesor a ținut o prezentare pe tema: „Religie și caracter. Religie și personalitate”.
Întâlnirea s-a dovedit a fi una cu totul specială, deoarece tinerii l-au provocat pe invitat la mai multe discuții interesante, majoritatea axate pe problemele actuale ale tinerilor, precum: prietenia, motivația tinerilor, căsătoria, succesul în viață, fericirea, etc. În cadrul acestei frumoase întâlniri ansamblul liceului teoretic „Olimp” – „Păjurița” a prezentat oaspeților un buchet de cântări religioase, care au amintit de Patimile, Moartea și Învierea Domnului.
La final, conducerea instituției gazde i-a dăruit ca amintire Domnului Profesor două icoane confecționate de elevii liceului „Olimp”. Tot în cadrul acestei întâlniri, au fost premiați și câștigătorii „Concursului gazetelor de perete cu tematică religioasă: – Cea mai reușită reprezentare tematică; – Cel mai bun conținut; – Cea mai creativă reprezentare”, care s-a desfășurat pe parcursul acestei săptămâni, primind fiecare câte o diplomă, un mic sinaxar pe întreg anul bisericesc și câte un cd cu 100 de poezii creștine. De asemenea și ceilalți elevi au fost mângâiați de organizatori, care împreună cu profesorii au primit în semn de binecuvântare câte o cruciuliță și o iconiță cu chipul Maicii Domnului aduse de la Sf. Munte Athos.
Săptămâna duhovnicească a culminat în ziua de sâmbătă, 23.04.16, cu participarea elevilor și profesorilor instituțiilor de învățământ la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a „Sfântului Ioan Gură de Aur”, care a fost oficiată în biserica „Sf. Ier. Nicolae” din localitate de către un sobor de preoți, în frunte cu Părintele Vasile Ciobanu, Parohul locașului.
În cadrul serviciului divin, cu binecuvântarea Părintelui Paroh, Domnul Profesor Vasile Timiș a adresat tinerilor, profesorilor și credincioșilor prezenți un scurt cuvânt de învățătură. Majoritatea tinerilor și profesorilor prezenți la Sfânta Liturghie s-au spovedit și împărtășit cu Sfintele Taine ale lui Hristos.
Atmosfera liturgică din cadrul Liturghiei a fost una cu totul specială datorită cântărilor divine și înălțătoare intonate de Grupul Coral Bărbătesc „Gnosis”, condus de dnul Serghei Crudu.
După Sfânta Liturghie, în jur de 100 de tineri au mers într-un pelerinaj la mănăstiri și monumente istorice de importanță națională, însoțiți de un grup de profesori din localitate.
Nădăjduim că această activitate își va atinge scopul propus, astfel încât, în contextul evenimentelor şi al dificitului de valori spirituale pe care le întâlnim astăzi în rândul tinerilor, s-a reușit să se dea răspuns la mai multe întrebări legate de credinţa ortodoxă, biserică, Sfânta Scriptură, liturghie, Sfinte Taine, post, datorie creştină şi să demitizeze orice stereotip legate de acestea, ca mai apoi să contribuie la dezvoltarea în ei a sentimentelor de dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele lor.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos să fie cu voi cu toţi. Amin! (Romani 16, 24)
A consemnat Sergiu Crudu