Casa de cultură a Universității de Stat din Moldova a găzduit conferința «Tânărul ortodox în societatea post-modernă». Întrunirea s-a înscris în șirul de activități din Săptămâna Tineretului Ortodox desfășurată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși.
Invitatul zilei a fost teologul Radu Preda de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, România. După rugăciunea «Împărate ceresc…» cu un cuvânt de salut către cei prezenți a venit Ieromonahul Petru (Pruteanu), moderatorul întâlnirii. Părintele Petru a prezentat unele realități pe care le trece Biserica, referindu-se în mod special la situația ortodoxiei în Republica Moldova. De asemenea, părintele a vorbit despre interesul tot mai sporit al tinerilor față de valorile noastre dreptmătoare și despre dificulățile cu care se confruntă tânăra generație pe calea credinței.
Apoi i s-a oferit cuvântul teologului Radu Preda care a încercat să se coboare de la un limbaj academic la unul pe înțelesul tuturor. Invitatul s-a referit la transmiterea și valorificarea tezaurului spiritual în societatea contemporană prin intermediul generației în creștere. S-a vorbit despre trăirea ortodoxiei, precum și despre căile dăsăvârșirii lăuntrice a unui tânăr ortodox.
Au urmat răspunsuri la întrebările tinerilor. Aceștia au vrut să afle mai multe despre: cum să ne comportăm cu tinerii neîmbisericiți? mai sunt valabile canoanele bisericești? cât de importante sunt organizațiile de tineret ortodox? ce atitudine să aibă față de ecumenism? cum este privită mișcarea Oastea Domnului? etc.
_________________________________
***
Radu Preda (n. 1972, Galați) – teolog român, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai‟ din Cluj Napoca. A făcut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (1991-1995), urmând apoi studii doctorale la Heidelberg, Paris și Roma. Titlul științific de doctor în teologie l-a obținut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
În prezent, Radu Preda este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER). Este membru al Comitetului redacțional al revistei „Renașterea”, publicație oficială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, este membru în staff-ul Forumului European al Facultăților de Teologie Ortodoxă (Bruxelles).
De ce sa nu atasati si vedeo cu conferinta? Ar fi utila pentru noi cei care nu am fost. Multumesc anticipat