Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice…

Îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?…Petru a răspuns: „Tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu”. (Mt. 19, 13-16) 

Aceste cuvinte ale apostolului Petru ar trebui să fie și mărturia dar şi convingerea fiecărui creştin din această lume. Trăirii acestui îndemn a fost consacrată seara zilei de miercuri din 31 octombrie 2018 de la  Biserica „Întâmpinarea Domnului” care a găzduit o întâlnire duhovnicească cu arhim. Augustin (Zaboroșciuc), nevoitor al mănăstirii Curchi.

“Trimițându-și ucenicii la apostolat, Mântuitorul le spune: “În calea păgânilor să nu mergeţi, şi în vreo cetate de samarineni să nu intraţi, ci mai degrabă mergeţi către oile cele pierdute ale casei lui Israel.” (Mt. 10, 5,6). De ce spune așa? Probabil fiind însetați de Dumnezeu, îl vor căuta pentru a-L găsi. Mai mare pericol e pentru aceia,  care se consideră deja ai lui Dumnezeu, care cred că-I slujesc Lui. Astfel apare ispita de a înlocui slujirea lui Dumnezeu, cu discuțiile despre El. Despre Dumnezeu nu se vorbește, Lui Dumnezeu i se slujește. Fiecare trebuie să-I slujească la locul și timpul pe care le rânduiește Dumnezeu….” – , a spus părintele la începutul discuţiei.

Atunci când Hristos le-a vorbit oamenilor despre cea mai mare taină pe care le-o oferă, Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său, mulţi dintre ucenicii Săi au spus că este greu cuvântul şi nu pot să-l asculte. Mântuitorul le se adresează și celor doisprezece: Nu vreţi şi voi să vă duceţi? (Ioan 6,67). Iar Sfântul Apostol Petru, răspunde numele tuturor: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice. Şi noi am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu (Ioan 6, 68-69).

Mântuitorul  deschide mintea pentru înțelegere numai acelora care doresc aceasta. Hristos oferă apa vieții celor care sunt insetați, și El Se arată doar celor care Îl caută cu dorința arzătoare.

“Un creștin nu trebuie să fie un om religios, ci un om care trăiește Împărăția lui Dumnezeu venită deja în slavă. Nu cumva, nu cândva, ci acum, în momentul de față, ceea ce ar trebui să ne schimbe și întreaga ființă. Cel puțin odată în viață omul se întâlnește cu Dumnezeu, are posibilitatea să cunoască în Biserică o altă existență. Însă orice întâlnire este și o alegere de a-i spune Lui Dumnezeu “da” sau “nu”. Nu putem să fim și cu Dumnezeu, dar și după cum ne-ar conveni nouă. Atunci când omul își leagă viața de Dumnezeu, viața se trăiește altfel, și se trăiește din plin. Credința este un efort, este o energie pe care trebuie s-o dai. Pentru credința ta trebuie să știi să lupți. Dumnezeu ne descoperă și ne ajută să înțelegem multe lucruri, însă celelalte trebuie să le facem noi”,- a mai menţionat părintele arhimandrit în mesajul său către cei prezenți.

Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice (Ioan 6,68).

A consemnat Natalia Lozan

Filed in: Seri duhovnicești

Articole relevante:

Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!
Gânduri către tineri: ziua a III-a. Viața privită ca o Cruce! Gânduri către tineri: ziua a III-a. Viața privită ca o Cruce!
Pelerinajul Tinerilor, ediția a XVII-a: Bucuria rugăciunii în mers! Pelerinajul Tinerilor, ediția a XVII-a: Bucuria rugăciunii în mers!
Tinerii implicați în viața Bisericii Tinerii implicați în viața Bisericii

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 8483 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress