Jocul care ucide copiii devine tot mai popular

Autoritățile au în față o provocare mai mare decât ne imaginăm, în caz contrar, tragedii similare cu moartea celor doi adolescenți s-ar putea repeta. Internauții sunt convinși că drama de la Botanica a însemnat finalul unui joc pericolos pentru copii, iar cel mai grav este că în acest joc al morții sunt implicați mai mulți adolescenți. Pentru a preveni astfel de tragedii, psihologii recomandă părinților să nu-și neglijeze copii. Să comunice cu ei despre problemele lor, dar și să le urmărească desenele și cicatricele de pe mâini.

Alexandru Neagu este un tânăr, care împreună cu trei amici din Rusia, încearcă să înțeleagă mai bine sensul jocului on-line care a luat viața a aproape două sute de tineri în Rusia, Ucraina și regiunea transnistreană. Spune că astfel are mai multe șanse de a salva vieți.

„Primele etape sunt etape de a demonstra, sunt zgârâituri neînsemnate, sunt trezirile de dimineaţă, după care merge etapa discuţiei pe skype cu persoana dată, merge etapa de desen a simbolurilor astea a lor. Şi deja, merge o analiză a locaţiunilor de care tu o să ai nevoie pentru sinucidere”, a povestit voluntarul, Alexandru Neagu.

Alexandru spune că printre tinerii implicați în joc este și o adolescentă de 17 ani, din Capitală. Aceasta, la rândul ei, se cunoaște cu cei doi minori care deja s-au sinucis. Fata a publicat deja pe pagina sa de facebook mai multe mesaje legate de moarte. Și asta nu e totul.

„Noi la moment analizăm persoanele care sunt în viaţă şi care joacă la moment. Sunt doi băieţi de la Botanica care joacă. Şi mai este o persoană care la momentul dat nu ştiu nimic despre ea, dar ne-a contactat astăzi şi avem o întâlnire mâine. El încearcă să-şi salveze fratele mai mic, care joacă joaca dată”, a spus voluntarul, Alexandru Neagu.

Atât Alexandru, cât şi psihologii spun că de fapt astfel de jocuri ale morţii sunt câteva zeci, iar un adolescent poate părăsi oricând aceste grupuri. De cele mai dese ori, administratorii acestor jocuri sunt minori şi ei.

„Mesajul meu către adolescenţi este, dacă aveţi o greutate pe suflet, nu o postaţi pe reţelele de socializare. Acolo, de cele mai multe ori nimeni nu o să vă ajute. Poate să vă spună lucruri şi mai dureroase. Unele jocuri pot să ducă la ideea că într-adevăr ei pot să fie ameninţaţi, dar asta e manipulare. Nimeni nu o să vă facă nimic rău. Blocaţi-vă conturile, închideţi şi vorbiţi cu o persoană matură”, a menţionat psihologul Linia Verde de Prevenire a Suicidului, Liuba Ceban.

Acest fenomen sinistru l-a determinat și pe Mitropolitul Vladimir să ia atitudine. Într-un mesaj adresat tinerilor, capul bisericii a scris că suicidul nu este o salvare. Preoţii spun că tinerii care ajung să se implice în acest joc duc lipsă de atenţie şi dragoste în familie.

„Cei maturi nu mai sunt în legătură firească cu cei mici, cu cei în creştere şi în devenire. Îi lasă în lumea lor şi neştiind cu ce se ocupă strângem spre regret astfel de roade. Să tragem clopotele, să batem această alarmă şi să fim cu mai multă trezvie. Soluţia ar fi ca maturii să fie prieteni cu copiii lor, să comunice zilnic cu ei, să se intereseze de viaţa lor. Aceşti copii care găsesc un astfel de refugiu, cad în astfel de mreje pentru că nu au avut parte de dragoste”, a comunicat preotul la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, Octavian Moşin.

Coincidenţă sau nu, numărul tentativelor de suicid printre copii şi adolescenţi este în creştere. Anul trecut au avut loc 132 de cazuri, cu 30 la sută mai multe ca în 2015.  Cei mai predispuşi la suicid sunt adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani.

sursa canal2.md

Filed in: Noutăţi

Articole relevante:

Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani
Tinerii însetați de cele sfinte Tinerii însetați de cele sfinte
Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!
Gânduri către tineri: ziua a III-a. Viața privită ca o Cruce! Gânduri către tineri: ziua a III-a. Viața privită ca o Cruce!

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress