Tinerii în faţa problemelor sociale

În luna februarie-martie, anul curent, membrii Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi (Departamentul presa si comunicare) au efectuat un sondaj de opinii scopul caruia a fost de a afla problemele tinerilor de azi si caracterul lor.

Luând în consideratie acuitatea si necesitatea tot mai stringenta de a evalua anumite fenomene negative din societate, ne-am propus o diversificare a esantionului si, astfel, am distribuit chestionarele la mai multe institutii de învatamânt din capitala: USM (Facultatile de Istorie, Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, Matematica si Informatica, Ecologie si Protectia mediului, Chimie, Tehnologie chimica), Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga”(Facultatile de Pedagogie; Asistenta Sociala si Limbi Straine), UTM, ULIM, Academia Teologica, Liceul „Ion Creanga”, Liceul Teoretic „Vasile Alexandri”, Scoala de meserii Nr. 2. Au participat la sondaj 1560 tineri cu vârsta cuprinsa între 16-24 ani.
Majoritatea dintre ei (93 %) au sustinut ideea ca tinerii de azi se confrunta cu probleme majore, altii (4,75%) sunt de parerea ca probleme sunt multe dar neimportante si doar 2,25% din cei chestionati practic nu au probleme. Acestia din urma sunt cu preponderenta tineri cu vârsta între 16-18 ani. Pe semne ca tutela parintilor înca nu le-a permis sa se considere tineri cu probleme. Vârsta devine iarasi criteriu de baza în stabilirea originii problemelor. Prin urmare, tinerii de 16-18 ani au aratat ca originea problemelor ce se isca trebuie cautata în atentia insuficienta din partea celor maturi, cei cu vârsta cuprinsa între 19-21, partial 22 de ani gasesc izvorul problemelor în lipsa experientei de viata si cei de 22-24 de ani sustin ca de vina este perioada de tranzitie care traverseaza societatea. Printre problemele cele mai stringente cu care se confrunta societatea în prezent si în special tinerii au fost numite insuficienta mijloacelor financiare (53%), lipsa locurilor de munca (21,25%), alcoolismul, stupefiantele, bolile venerice (22,75%), neîntelegerile între tineri si maturi (3%). 47% din cei chestionati prefera ca odata aparute, problemele sa le rezolve singuri, 24% (majoritatea de gen masculin) le rezolva cu ajutorul prietenilor, 25,5% nu pot sa le solutioneze fara parinti si rude cu influenta si numai 3,5 % merg la biserica si cauta raspunsul la duhovnic. Interesant este faptul ca 62 % dintre respondenti nu au un parinte duhovnic, la care sa se marturiseasca regulat, 28% nici nu stiu ce înseamna parinte duhovnic si doar 10% au un parinte duhovnic..
Paradoxal, dar cel mai mult tinerilor de azi le este frica de singuratate, lipsa banilor destui pentru a-si aranja viata situându-se pe locul doi si frica de calamitati naturale pe locul trei. De aceea si circa 49% dintre respondenti au aratat ca lipsa prietenilor, incapacitatea de a comunica cu semenii, timiditatea sunt pentru ei o adevarata problema, în acelasi timp, însa, atunci când apare vreo problema prefera sa se refugieze în linistea camerei lor. Este o problema caracteristica mai ales pentru persoanele de gen feminin cu vârsta cuprinsa între 16-19 ani. În bratele celor dragi îsi gasesc refugiul aproape (25%), la medic nu merge nimeni, iar la biserica aproape de 5% din cei chestionati.
În speranta de a vedea ce fel de atitudine iau tinerii vis-a-vis de asemenea fenomene cum sunt fumatul, narcomania, avortul, divortul, s-au formulat si câteva întrebari ce au permis acest lucru. Fata de tinerii care fumeaza majoritatea respondentilor (76%) sunt indiferenti si nu iau deloc nici o atitudine. 28 % dintre acestia au fumat cândva sau fumeaza în prezent. Doza zilnica de nicotina ajungând pâna la un pachet de tigari pe zi (la persoanele de gen feminin aceasta ajunge în mediu la 10 tigari). Curiozitatea si prietenii – au fost factorii care au dat nastere acestui viciu si pe care iau specificat respondentii. Altii 22 % îi compatimesc pe fumatori si numai 2% îi dispretuiesc.
Nimeni din cei care au fost chestionati nu au prieteni care se drogheaza. Iar în ceea ce priveste avortul rezultatele sunt foarte interesante. Barbatii în majoritatea cazurilor nu ar îndreptati o femeie care a recurs la avort în nici un caz, specificând ca copilul nu poarta nici o vina, indiferent de situatie. Altii ar face-o în cazul în care ambii ar simti necesitatea înfaptuirii acestui pas. Mai putinii barbati si mai multe persoane de gen feminin au aratat ca lipsa mijloacelor de întretinere a celui nou-nascut ar fi o îndreptatire pentru faptasa. Aproape 38,75 % sunt de parerea ca o boala grava, transmisibila prin ereditate sau pericolul de moarte pentru mama ar fi o scuza.
Pentru multi tineri de azi (69%) dragostea mai reprezinta înca o virtute. Ea naste si rezolva probleme deopotriva. Pentru acestia a te întâlni cu o persoana de sex opus înseamna a se dezvolta multilateral, a obtine o anumita stabilitate în relatii. Persoanele cu vârsta cuprinsa între 20-24 de ani se gândesc deja la o eventuala casatorie. Cei de vârsta mai mica considera ca dragostea naste probleme, de aceea daca si se întâlnesc cu cineva este pentru ca sa se simta mai pe pozitie sau o fac din interes, pentru ca toti fac asa. Putini la numar (15,25%) sunt cei care idealizeaza dragostea sustinând ca ea le rezolva pe toate.
Fata de divort, tinerii iau o atitudine ostila. Pusi în situatia de a trai în preajma parintilor divortati, chiar si pentru cei trecuti de vârsta de 20 de ani acest lucru în majoritatea cazurilor este de neconceput. 37% nu pot sa-si închipuie asa ceva, 23% sunt deplin încredintati ca parintii lor nu pot face asa ceva. Cu mama ar prefera sa ramâna 24% dintre care 20% – fete. Cu tata 12% dintre care 2% – fete. Si 6 % (tineri trecuti deja de vârsta de 21 de ani) prefera sa traiasca în acest caz singuri, vizitându-i periodic pe ambii parinti.
Este interesant si important de mentionat faptul ca persista printre tinerii de azi sentimentul autoblamarii, ei obisnuind sa gândeasca „problema e în mine” ori de câte ori apar ele (88, 75%). Ca parintii sunt de vina în problemele lor cred 2,25% dintre respondenti, iar ca saracia în care se afla Moldova este izvorul tuturor problemelor obisnuiesc sa gândeasca 9% dintre cei chestionati.
Asadar, tinerii de azi se vor a fi protejati mai întâi de toate de stat (desi poate ca e necesar sa se înteleaga ca odata cu stabilirea unor relatii „capitaliste” se vrea o conlucrare între stat si cetatean), ei au nevoie de o atentie mai sporita din partea celor maturi si poate ca de o prezenta mai accentuata a lui Dumnezeu în vietile lor…

Asociaţia Studenţilor Creştini ortodocşi din Republica Moldova. ASCO.

Filed in: Activităţi ASCO

Articole relevante:

O întâlnire de suflet la Biserica USM O întâlnire de suflet la Biserica USM
Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani
Tinerii însetați de cele sfinte Tinerii însetați de cele sfinte
Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 1434 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress