Săptămîna religiei în liceul Meşterul Manole din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni (instituție care are drept patroni spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil), a culminat cu o conferinţă creştină în cadrul căreia au fost luate în dezbatere importante aspecte ale vieţii tinerilor (şi nu numai) confruntaţi cu multe pericole venite din diferite surse. Aspectul de bază al discuţiilor a fost unul existenţialist şi a vizat relaţia dintre libertate şi responsabilitate care, ignorată sau greşit înţeleasă, ar putea marca profund viaţa oricui.
Conferinţa a fost organizată de către elevii liceului nominalizat, ghidaţi de către Nicolae Jelihovschi, preot slujitor al bisericii Adormirea Maicii Domnului din Sălcuţa, profesor de religie şi educaţie civică şi susţinuţi cu hotărîre de către echipa managerială a instituţiei în fruntea căreia se află o bună creştină şi inimoasă conducătoare – Liuba Pleşca.
În calitate de invitaţi la conferinţă au fost prezenţi protoiereul Octavian Moşin, conferențiar universitar al USM, președintele ASCOM, protoiereul Alexei Boinciuc, şeful direcţiei metodice a Direcţia Studii a Mitropoliei Moldovei, Valentina Curtev, specialis principal al Direcției Generale Învățămînt Căușeni, inspector școlar, protoiereul Ioan Grițcu, profesor de religie, satul Tănătari, Căușeni, Natalia Lozan, magistru în științe umanistice, membru ASCOM.
Tonul discuţiilor l-a dat Doina Grăjdean, elevă în clasa a XII-a, care a pornit de la gîndul că a fi tînăr nu e chiar simplu. Ispitele pot veni din înţelegerea hipertrofiată a propriei independenţe, libertăţi, care fac ca tînărul sau tînăra să nu mai asculte de părinţi sau profesori, să considere că, elementar, a învăţa, înseamnă a face cuiva pe plac. Uneori se comit fapte urîte numai din dorinţa tînărului de a se afirma, de a nu fi expulzat din gaşcă. Ne ascundem sub o carapace şi ne minţim că, astfel, suntem fericiţi şi împăcaţi. Această stare ar putea fi lesne numită moarte intelectuală, a conchis eleva.
– Fiecare om, iar un tînăr cu atît mai mult, are nevoie de un filtru interior şi acest filtru s-ar numi discernămînt, a punctat Liuba Pleşca. Unde e valoare şi unde nonvaloare? E bine să mă las mobilizat numai de net? Sunt în stare să afirm în plină stradă sfânta dreptate? Este bine dacă trec cu nepăsare pe lângă
bibliotecă?- acestea sunt doar câteva din întrebările cruciale pe care trebuie să şi le pună cetăţeanul în devenire.
Preotul Octavian Moşin a adus argumente pe înţelesul oricui în favoarea afirmaţiei că tînărul aflat pe băncile şcolii trebuie să se gîndească bine ce va face atunci, cînd va ajunge pe cîmpul de luptă. Or, lupta nu poate fi evitată şi de ea nu te poţi pregăti în plăceri. Lejeritatea generează lene şi de aceea este un pericol. Evident, luptînd, poţi şi să cazi, dar anume căderile trebuie să ne înveţe a rezista.
Părintele Octavian a afirmat cu hotărîre că ar fi o greşeală să-i tot cicălim pe tineri, văzînd în faptele lor doar greşeli. Mulţi sfinţi ai creştinătăţii au spus că tinerii trebuie priviţi cu evlavie şi responsabilitatea lor ar creşte.
Natalia Lozan a făcut un apel ca elevii de azi, studenţii de mîine, să completeze rîndurile ASCO (Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi) şi această propunere a găsit sprijinul majorităţii celor prezenţi.
Sloganele dominante, devenite crez în această zi au fost: În viaţă e greu să fii corect, dar e necesar. A fi liber în sens creştin înseamnă a nu depinde de păcat.
Discuţiile la această temă, desigur, vor continua.
Vladimir SĂRĂTILĂ, jurnalist