Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova a găzduit Simpozionul ştiinţifico-practic inter-universitar “Cultivarea limbii române în condiţiile comunicării actuale”.
Zeci de filologi au venit cu comunicări prin care au prezentat lacune şi probleme privind exprimarea corectă în limbajul uzual. Cu un cuvânt de deschidere a venit domnul profesor Mihail Revenco, prorectorul USM, care a salutat cercetătorii preocupaţi de această temă. Au urmat comunicările lingviştilor Anatol Ciobanu, Ala Sainenco, Inga Druţă, Ion Ciocanu, Alexei Palii, Ion Melniciuc şi Maria Cosniceanu.
La lucrările simpozionului a participat şi Prot. Lect. Sup. Dr. Octavian Moşin, care s-a referit la comunicare din perspectivă creştină, menţionând că aceasta îşi pierde dimensiunea sacră. “Anterior comunicarea era sinonim cu cuminecarea, desemnând împărtăşirea credincioşilor. Ortodoxia este credinţa dragostei. Dragostea este comunicarea sinceră cu Dumnezeu şi cu semenii. În general, omul se defineşte ca fiinţa care se roagă. Pierzând legătura cu Cel de Sus, pierdem şi comunicarea cu cei din jur…” – se menţionează în discursul părintelui.
Au urmat comunicări în cadrul secţiunilor, părintele Octavian abordând tema: “Lexicul ecleziastic utilizat în mass-media din Republica Moldova”.
Simpozionul “Cultivarea limbii române în condiţiile comunicării actuale”
Filed in: Noutăţi