Studii postuniversitare disponibile pentru teologi și nu numai

Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova se remarcă printr-o ambianţă intelectuală şi creatoare deosebită.  Din luna septembrie studenții, care vor aplica la studiile de master în cadrul acestei facultăți, vor benefecia nu doar  de studii aprofundate în filologie, dar și de cele în domeniul religios. Am discutat cu decanul Facultății de Litere, doamna Claudia Cemârtan, conferențiar universitar, despre posibilitățile oferite în cadrul acestui masterat.

–         Doamnă decan, ce înseamnă pachetul Cultură și Spiritualitate Creștină și prin ce se deosebește de alte discipline opționale din cadrul Facultății de Litere.

–         În cadrul facultății studenților le-au fost propuse câteva pachete cu discipline opționale. Printre ele e și pachetul Cultură și Spiritualitate Creștină. Acesta conţine şi discipline filologice, orientate spre cultura creştină („Termeni ecleziastici în limbile romanice”, „Motive biblice în literatura română”), dar şi unele care se referă nemijlocit la spiritualitatea creştină („Morala şi etica creştină”, „Învăţătură de credinţă ortodoxă”, „Simbolismul artei creştine”).

 Ne-am bucurat că tot mai multe studente îl aleg, iar interesul tineretului față de cele sfinte crește. De aceea, împreună cu preotul Octavian Moșin, am hotărât să introducem o filieră despre religie și noțiuni de credință în ciclul de masterat la limba și literatura română.

–         Ce prevăd studiile în cadrul acestui masterat?

–         Programul va îmbina cel mai înalt standard de studiere a limbii şi literaturii române cu studierea noțiunilor teologice şi de spiritualitate creștină. Acest ciclu conține 16 ore de auditoriu, repartizate în două-trei zile a câte 6-8 ore pe zi. Programul este unul lejer, întrucât studenții își vor alege singuri zilele de studiu. Printre disciplinele de studiu se află Structura textului, Terminologia ecleziastică, Axiologia educaţiei creştine și altele.

De asemenea, programul masteratului va înlesni pregătirea tinerilor pentru cercetări ştiinţifice serioase, favorizând accesul la ciclul III – Doctorat.

–         Cine pot fi benefeciarii acestui program?

–         Oricare student care a absolvit ciclul I licență. Nu contează dacă a făcut biologie, chimie, teologie, jurnalism sau altă facultate, pentru că este un masterat de profesionalizare. Aceste studii sunt disponibile pentru fiecare, cu atât mai mult că vor fi oferite și locuri bugetare.

–         De ce vor beneficia masteranzii de la Facultatea de Litere?

–         Absolvenții noștri se vor putea angaja ușor în câmpul muncii. Studiile şi cunoştinţele acumulate le vor oferi absolvenților posibilitatea de a preda nu doar limba și literatura română, dar și orele opționale de religie. Aceste două discipline sunt necesare a fi îmbinate eficient pentru a  forma un cetățean inteligen și cu frică de Dumnezeu. Posibilităţile de angajare a absolvenţilor programului sunt instituţiile educaţionale (învăţământ, mass-media, management cultural), instituţii cu caracter cultural, literar, redacţii culturale, birouri de traducere, edituri etc.

Plus la toate, vom putea oferi și locuri de trai în căminul studențesc celor care vor avea nevoie.

–         Nu v-ați gândit să faceți un astfel de program și pentru studenții de la ciclul I licență?

–         Sigur că ne-am gândit la o astfel de posibilitate, însă suntem restricţionaţi de domeniul general de studii la care aparţinem – Ştiinţe umanistice, pe când religia şi cele ce ţin nemijlocit de ea se încadrează în alt domeniu. În formula lui de acum, programul de master “Studii filologice şi spiritualitate creştină” îmbină perfect, după părerea noastră, aceste două domenii, nedepăşind limitele impuse. Teologia se face la Academia din cadrul Mitropoliei Moldovei, unde sunt pregătiți viitorii slujitori. Noi doar  le semănăm în sufletele tinerilor dragostea față de Dumnezeu și le predăm norme etice de comportament și de viață. Însă un teolog își poate îmbogăți cunoștințele, îmbinând filologia cu spiritualitatea creștină.

–         Ce mesaj le-ați transmite tinerilor pentru a-I încuraja să aplice la studiile de master a Facultății de Litere?

–         Dragii noștri, dacă aveți dragoste față de Cel de Sus, dacă doriți să duceți cuvântul Lui mai departe și, totodată, să studiați la un nivel înalt limba și literatura română, vă așteptăm la studiile de master ale Facultății de Litere. Pe lângă multiplele informaţii din domeniul filologiei, programul facilitează accesul la tezaurul cultural, care vă va profila drept cunoscători erudiţi. Veți primi mijloace şi metode de a putea interpreta alte culturi şi spiritualităţi. Este bine cunoscut faptul că identitatea naţională şi valorile pe care le respectăşi le promovează în lume poporul nostru au izvoare creştin-ortodoxe. Să le păstrăm și să le promovăm. Vă așteptăm să deputeți documentele pentru admitere începând cu data de 16 iulie şi vă asigurăm că veţi face o alegere bună…

Filed in: Interviuri

Articole relevante:

O întâlnire de suflet la Biserica USM O întâlnire de suflet la Biserica USM
Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani Săptămâna Religiei în L.T. ”Liviu Damian” din or. Râșcani
Tinerii însetați de cele sfinte Tinerii însetați de cele sfinte
Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress