11 lucruri pe care aș fi vrut să le știu în adolescență

În câteva luni împlinesc 25 de ani. Nici vârsta și nici experiențele nu mă fac înțeleaptă, însă dacă aș putea să vorbesc cu Ioana de acum 10 ani, i-aș spune următoarele lucruri. Ar fi multe de spus, dar de data aceasta mă rezum la unsprezece.

 1. Dumnezeu există și El te iubește. Mai mult decât oamenii din jur, decât părinții tăi, prietena ta cea mai bună sau colega de bancă. Nu uita că ești iubită.
 2. Ești frumoasă. Nu ai nasul prea mare și zâmbetul urât, nu ești prea slabă și nici prea grasă, nu ești prea scundă și nici prea înaltă. Te rog, nu te mai consuma pentru felul în care arăți și nu mai plânge în fața oglinzii din acest motiv. Ești frumoasă și nu-ți dai seama. Ești frumoasă și nu știi să te accepți.
 3. Citește și învață. Acum e perioada în care pui temelia culturii tale generale. Citește măcar o carte pe săptămână. Când mergi la școală, nu dormi în timpul orelor și nici nu te gândi la Făt-frumos. Culege informații din toate domeniile și aprofundează-le pe acelea de care ești pasionată. Nu învăța totul pe de rost, nu învăța doar pentru a lua un 10. Acea notă nu-ți va servi la nimic atunci când vei fi pus în situații în care contează ceea ce știi, de fapt. Nu are rost să plângi pentru acel 4 luat la matematică. Nu te gândi la note, ci la cât înveți și cu ce rămâi. Îți va fi greu să recuperezi cantitatea de cunoștințe pe care le poți dobândi în anii aceștia.
 4. Nu pierde timpul. Vei conștientiza într-o zi că ai pierdut ore, zile, săptămâni în care te-ai uitat pe pereți și nu ai făcut nimic pentru tine. Învață să cânți la un instrument, fă un sport, găsește ceva care te pasionează. Nu te rezuma doar la școală, internet și ieșit cu prietenii. Poți face mai mult de atât. Și crede-mă, fiecare sămânță pe care acum o sădești în tine va da roade mai târziu.
 5. Nu te stresa! Te îngrijorezi pentru lucruri mărunte, de care peste ceva timp nici nu-ți vei mai aminti. Și ce dacă mâine ai test? Și ce dacă profesoara te ascultă? Fii liniștită, sunt lucruri trecătoare. Nu merită energia și nervii tăi.
 1. E în regulă să nu fii populară. Nu contează câți prieteni ai, cât de des ieși în oraș sau ce faimă ai în liceu. Nu ești definită de astfel de lucruri. E în regulă să fii timidă, să ai doar două prietene, să nu fii în centrul atenției. Nu trebuie să te consumi nici pentru astfel de lucruri. Sunt irelevante.
 2. Investește în omul care vrei să devii. Cultivă mila, bunătatea și sinceritatea, învață să iubești și să te pui în papucii celuilalt. Învață să ierți, să-l ajuți pe lângă tine. Luptă pentru a deveni un om de valoare.
 3. Bucură-te, tinere! Nu-ți dori să scapi cât mai repede de toate, să fii mare și independentă. Nu va fi chiar așa cum îți închipui tu. Trăiește din plin perioada aceasta, nu se va mai întoarce în viața ta. Nu plânge. Nu te deprima. Nu te întrista.
 4. Păzește-ți inima. Nu e greu să te îndrăgostești, sa visezi la cai verzi pe pereți, să te iluzionezi. Tocmai de aceea, ai grijă de sufletul tău, de sentimentele tale, de tine. Nu te irosi, nu permite să-ți fie ruptă inima în bucăți.
 5. Viața ta are un scop. Nu ești un eșec și nu te-ai născut degeaba. Ai multe lucruri bune de făcut de acum înainte, dar dintre toate, este unul la care inima ta va vibra de bucurie. Caută-l până îl vei descoperi. Dacă încă respiri este pentru că ai un motiv să trăiești. E o mare greșeală să crezi că ești bun de nimic. Găsește-ți scopul!
 6. Pune-L pe Dumnezeu pe primul loc. E ultimul lucru pe care ți-l spun, dar cred că e cel mai important. Încredințează-ți sufletul și viața în mâinile Sale. Pune-L pe Dumnezeu înaintea deciziilor tale, înaintea zilei de mâine, înaintea viitorului tău. Nu te va dezamăgi niciodată

Ioana Sirghei

Filed in: Sfaturi tinerilor

Articole relevante:

Lecție de religie la biserica din Pepeni Lecție de religie la biserica din Pepeni
Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra
Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța
Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress