Pe 14 iunie este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Conform comunicatului de presă al Ministerului Sănătății mesajul evenimentului este de a îndemna populaţia să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viaţă printr-un act de eroism și de un înalt spirit civic Toți doritorii de a dona voluntar sânge, sunt așteptați pe 14 iunie la punctele de colectare în municipiul Chişinău, conform programului:
– Scuarul Grădinei Publice ”Ştefan cel Mare şi Sfînt”, orele 10.00-15.00
– Complexul Comercial MallDova, orele 10:00 -15:00
– Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, str. Academiei, 11, orele 8:00-15:00
Parohul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, din satul Ghidighici, Prot. Maxim Melinti, organizează al doilea an consecutiv o acțiune socială de donare a sângelui.
Astfel, după Liturghia de duminică, zeci de credincioși au venit la Centrul de sănătate, pentru a dărui o șansă la viață celor care au nevoie de ea. Părintele Maxim ne-a oferit un interviu în care a povestit mai multe despre această acțiune de caritate sub patronajul Bisericii.
– Părinte, care este poziția Bisericii față de serviciul de donare a sângelui?
– Mântuitorul spunea că atunci când faci o milostenie, dreapta nu trebuie să vadă ce face stânga. Cel care donează sânge, niciodată nu va ști cine va primi sângele lui, la fel cum cel bolnav, nu va afla sângele cui i-a salvat viața. Biserica ne îndeamnă la fapte bune, la milostenie. Mă bucur că creștinii au fost receptivi, mai ales tinerii.
– Cum a apărut ideea colectării sângelui sub patronajul Bisericii?
– Ideea de a desfășura această acțiune mi-a venit atunci când îmi făceam studiile în Grecia. Am rămas plăcut surprins când am văzut cabinete mobile de la centrele de transfuzie de sânge amplasate lângă biserici. În Grecia creștinii au posibilitatea să vină să doneze sânge la biserică, nu doar la centrele specializate.
– Sfinția voastră activați și în calitate de preot capelan în Penitenciarul Nr. 16. Pot participa și deținuții la această acțiune de caritate?
– Luând în considerare că o parte din deținuții din Penitenciarul Nr. 16 suferă de maladii ca Tuberculoza și sunt diagnosticați cu HIV, aceștia nu sunt compatibili pentru donare. Totuși, ar fi o perspectivă pentru alte penitenciare din țară.
– Părinte ce mesaj le-ați transmite credincioșilor în legătură cu Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge ?
– Orice creștin care are dorință și posibilitatea să facă o faptă bună este așteptat joi, 14 iunie să doneze sânge.
Zeci de oameni au nevoie de ajutorul nostru. Oricine poate ajunge bolnav și să aibă nevoie de sânge. O singură donare poate salva trei vieți. E creștinește să dăruiești viață!
– Părinte vă mulțumesc pentru interviu.
– Doamne ajută!
A consemnat Elena Briciuc pentru www.tineretulortodox.md