Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat din Moldova la ceas aniversar

poza-078În fiecare an, la 15 februarie, este serbată Întâmpinarea Domnului. Pentru Universitatea de Stat din Moldova este zi de aleasă bucurie duhovnicească, fiind prăznuit hramul sfântului locaş. Anul 2015 este unul aparte pentru această capelă universitară, care acum 135 de ani a fost ridicată şi sfinţită. Astfel, odată cu hramul bisericii a fost inaugurat şi anul aniversar.

Sărbătoarea a coincis cu Duminica înfricoşătoarei judecăţi, iar mulţime de credincioşi a păşit pragul bisericii pentru a aduce slavă lui Dumnezeu şi pentru a se uni în sfânta rugăciune a Liturghiei.

De rând cu enoriaşii capelei, au poposit ctitorii, binefăcătorii, dar şi conducerea USM, împreună cu numeroşi profesori şi studenţi. La slujbă a participat şi dl Gheorghe Ciocan, rectorul universităţii.

Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoţi în frunte cu protoiereul Octavian Moşin, preot-paroh. S-au înălţat rugăciuni pentru profesorii, studenţii şi colaboratorii drept-măritori ai acestei instituţii, dar şi pentru toată suflarea creştinească care s-a ataşat de această biserică. În timpul slujbei au fost rânduite şi rugăciuni speciale la sfinţirea lumânărilor din ceară, o veche practică la acest praznic, ce începe a fi revigorată de câţiva ani.

Tot în această zi, a fost serbată şi Ziua Tineretului Ortodox, iar în cadrul ecteniilor s-au inclus cereri pentru luminarea minţii şi reuşita la învăţătură a studenţilor. Tinerii prezenţi, şi în special cei din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, ce activează pe lângă biserică, nu doar s-au rugat, dar au pregătit celor prezenţi daruri de suflet. Au fost împărţite calendare, mesaje legate de praznic şi îndemnuri de a trăi curat tinereţea, precum şi copturi, dulciuri ş.a. de-ale gurii.

După citirea Sf. Evanghelii, părintele Octavian a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţia duminicii şi a sărbătorii.

„Întâmpinarea Domnului este ziua întâlnirii omului cu Dumnezeu. Întâlnire într-un loc distinct, în biserică. Or, tocmai aici are loc întâlnirea sublimă a omului cu Dumnezeu. Această întâlnire e vie şi trăitoare de atâtea secole prin fiecare Sfântă Liturghie, în cadrul căreia se jertfeşte chiar Hristos, iar noi avem şansa de a ne împărtăşim din dumnezeire.

Sărbătoare ar trebui să fie un îndemn de a ne întâlni cu Cel de Sus în fiece zi prin sfintele rugăciuni. Să râvnim curăţenia trupească şi sufletească a Pruncului Hristos şi să dobândim pacea şi dragostea cu Dumnezeu şi cu aproapele ”, a menţionat părintele.

După intonarea rugăciunii Tatăl Nostru, cu un mesaj de felicitare a venit domnul rector Gh. Ciocanu, care s-a referit la istoria campusului universitar, menţinând că la un loc de cinste şi drept o carte de vizită este biserica Întâmpinării. Domnia sa i-a felicitat pe cei prezenţi şi a vorbit despre perspectivele legate de viaţa spirituală din acest centru studenţesc.

Este de menţionat faptul că în acest an aniversar sunt preconizate editarea monografiei bisericii, a altor studii teologice, precum şi desfăşurarea unei conferinţe teologice către data de 20 august, ziua târnosirii capelei universitare.

Filed in: Noutăţi

Articole relevante:

Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM
Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița
Conferință pe teme religioase la LT Holercani Conferință pe teme religioase la LT Holercani
”Cum să devenim mai buni?” – tema discuției cu elevii Liceului ”Alexandru cel Bun”, or. Sîngera ”Cum să devenim mai buni?” – tema discuției cu elevii Liceului ”Alexandru cel Bun”, or. Sîngera

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress