”Doamne, armă asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat nouă…” – Pelerinajul Tinerilor la cea de-a XIII-a ediție

De Înălțarea Sfintei Cruci s-a desfăurat o nouă ediție a Pelerinajului Tinerilor. De treisprezece ani consecutiv, către acest praznic împărătesc, prin care cinstim Sfânta Cruce, sute de tineri de toate vârstele își îndreaptă pașii într-un drum al pocăinței.

Astfel, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Vladimir, în dimineața zilei de duminică, 27 septembrie, a fost oficiată Sf. Liturghie la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM. Slujba a fost săvârșită în sobor de preoți și diaconi, după care au fost oficiate acatiste în cinstea Sf. Cruci și Sf. Irh. Nicolae.

În procesiune, cu cruci, icoane și steaguri, s-a mers pe jos până la Mănăstirea Sireți.

Primul popas a fost la sediul mitropolitan, unde pelerinii au fost întâmpinați și binecuvântați de către Mitropolitul Vladimir, mulțumindu-le celor prezenți pentru râvnă și dragoste pentru cele sfinte, dar și pentru nevoință. ”Este un drum binecuvântat dacă îl parcurgi cu rugăciune și întru slava lui Dumnezeu”, a menționat ÎPS Vladimir.

La acest popas s-au alăturat preotul Mihail Bortă de la biserica ”Sf. Irh. Spiridon” din incinta Spitalului de Urgență, dimpreună cu un grup de creștini care au purtat icoanele Maicii Domnului și ale Sf. Spiridon; precum și părintele Aviv Țâmbaliuc de la paraclisul din incinta LT ”G. Meniuc”, dimpreună cu un grup de credincioși.

La ieșirea din capitală s-au alăturat credincioși din s. Dumbrava și or. Durlești, iar la intrarea în or. Vatra s-au alipit preoții Grigore Costin și Seghei Jmurcov cu zeci de credincioși din Vatra și Cojușna.

Spre seara zilei pelerinii au ajuns la sfânta mănăstire, fiind întâmpinați de către părintele stareț Arhim. Porfirie (Dobre), cu obștea monahală, fiind prezenți Prot. Vetcislav Cazacu, protopop de Strășeni, și dl Leonid Boaghi, primarul satului, salutând pelerinii și încurajându-i să manifeste dragoste și dăruire față de Dumnezeu și de aproapele.

Pelerinii au participat la slujba Privegherii, închinându-se la mai multe sfinte moaște, expuse cu prilejul prăznuirii Sf. Cruci.

La finele pelerinajului, cei prezenți au fost ospătați de către gospodinele satului, apoi au fost organizate autocare cu care pelerinii au fost transportați spre capitală.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Studenților Creștini Ortodocși și parohia ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, care aduc sincere mulțumiri participanților la acest ”Drum al Crucii” și celor care au facilitat buna desfășurare a pelerinajului.

Prot. Octavian Moșin, coordonator al Pelerinajului Tinerilor

Filed in: Activităţi ASCO, Pelerinaje

Articole relevante:

OpenSky Ensemble a participat la cea de-a 24-a ediție a festivalului internațional de Muzică Religioasă „Панчевачки Дани Духовне Музике”, în Pančevo, Serbia OpenSky Ensemble a participat la cea de-a 24-a ediție a festivalului internațional de Muzică Religioasă „Панчевачки Дани Духовне Музике”, în Pančevo, Serbia
Mănăstirea Sireți a găzduit Pelerinajul Tinerilor Mănăstirea Sireți a găzduit Pelerinajul Tinerilor
Pelerinajul Tinerilor se va desfășura pe 25 septembrie 2022 Pelerinajul Tinerilor se va desfășura pe 25 septembrie 2022
Binecuvântare și sprijin pentru Ansamblul coral ”OpenSky” Binecuvântare și sprijin pentru Ansamblul coral ”OpenSky”

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress