“Foaie verde, Duhul Sfânt…” marca Zdob și Zdub – încă o blasfemie la adresa Bisericii

Recent în internet și-a făcut apariția încă o blasfemie la adresa Bisericii – noul videoclip marca Zdob și Zdub, formație de rock alternativ din Republica Moldova – “Sunt hoinar, sunt lăutar”, o ecranizare semnată de regizorul Igor Cobîleanschi și promovată intens de  Media Pro Music.

Nici nu am fi atras atenția unei astfel de “noutăți” muzicale, dacă n-ar fi fost mesajul piesei expus în versuri scandaloase, ale unor pierde-vară, care probabil s-au plictisit să cânte despre cum bunica bate doba și cântă cucu în pădure

De data aceasta, în noua piesă “Sunt hoinar, sunt lăutar”, solistul trupei Roman Iagupov pe la jumătate de cântec brusc trece de la foaie verde trei salcii și… bob năut la următoarele versuri:

Foaie verde, Duhul Sfânt

Tata m-a învățat să cânt

Și la fluier și la drâmbă

Și la muchie de limbă.

Foaie verde, vârf de cruce

Cântecul în cer mă duce

Maicăi Domnului să-i cânt

Că e jale pe pământ

Întrebare pentru clasa a patra, pentru ce să ei peste picior Biserica și cele sfinte, invocând în batjocură motivul religios într-o piesă banală în care frazele cu pricina puteau fi ușor înlocuite cu cuvinte ce n-ar supăra pe nimeni?

Or, cântând în batjocură la drâmbă Foaie verde, Duhul Sfânt, nu este o blasfemie și păcat împotriva Duhului Sfânt?

Cazul “blasfemiei sau păcatului împotriva Duhului Sfânt” este menţionată în Noul Testament la Marcu 3:22-30 şi în Matei 12:22-32. Termenul “blasfemie” poate fi definit în esenţă ca “ireverenţa defăimătoare”. Am putea asocia acest termen cu păcate precum blestemarea lui Dumnezeu sau prezentarea lui Dumnezeu, ori acţionarea voit degradantă împotriva lui Dumnezeu.

La fel şi în cazul asocierii unor lucruri rele cu Dumnezeu… Foaie verde, Duhul Sfânt, Foaie verde, vârf de cruce etc.

Cazul nostru de blasfemie, totuşi, este unul specific, și anume prin faptul că se dă impresia unei melodii absolut inocente cu specific etno-popular interpretată pe placul tinerilor. Nimic rău în asta ar spune unii, o melodie ca și toate melodiile “zdupilor”, doar că…  această melodie în care este invocat Duhul Sfânt – a treia Persoană din Sfânta Treime, Maica Domnului și Sfânta Cruce, de cele mai multe ori se va interpreta pe la concerte rock, prin discoteci și cluburi de noapte, unde de regulă sunt foarte mulți “iubitori” de a lua în derâdere cele sfinte…

Dragi tineri, vă îndemn să fiți cu luare aminte la melodiile pe care le ascultați la calculator, în căștile telefoanelor sau mergând în transportul public, or, o melodie în care se pomenește blasfemitor Duhul Sfânt, Maica Domnului și Sfânta Cruce, nu poate aduce pace în suflet, ci dimpotrivă străi de deznădejde și răni sufletești.

Preot Mihail Bortă

Filed in: Noutăţi

Articole relevante:

Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea! Gânduri către tineri: ziua a IV-a. Păstrați tinerețea!
Gânduri către tineri: ziua a III-a. Viața privită ca o Cruce! Gânduri către tineri: ziua a III-a. Viața privită ca o Cruce!
Pelerinajul Tinerilor, ediția a XVII-a: Bucuria rugăciunii în mers! Pelerinajul Tinerilor, ediția a XVII-a: Bucuria rugăciunii în mers!
Tinerii implicați în viața Bisericii Tinerii implicați în viața Bisericii

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 4877 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress