Circa patruzeci de profesori și studenți ai Facultății de Litere au mers într-un pelerinaj la mănăstirile Căpriana, Condrița și Suruceni.
Cu acceptul decanatului studenții care urmează cursurile opționale de spiritualitate creștină, au avut posibilitatea să se familiarizeze cu viața nevoitorilor și să cunoască mai multe din istoria monahismului autohton.
Tinerii au fost însoțiți de părintele Octavian Moșin, lector în cadrul facultății și paroh al bisericii universitare, care le-a vorbit despre sensul pelerinajului, despre post și rugăciune, precum și din istoria creștinismului.
La mănăstirea Căpriana pelerinii au fost întâmpinați de către părintele stareț, Arhimandritul Filaret, care s-a referit la viața mănăstirii și la specificul vieții în locurile ”rupte de lume”. Poposind la mănăstirea Condrița a fost vizitată noua fabrică de confecționare a lumânărilor, primind în dar seturi de lumâni spre rugăciune.
La Suruceni toți s-au închinat la părticelele din moaștele Sf. Mc. Epictet și Astion, Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești, precum și a Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor.
”Una este când le vorbești studenților la orele de curs, altă când au posibilitatea să se atingă de cele sfinte. Credem că pelerinajele îi ajută pe tinerii dornic de a gusta din cele sfinte să se întărească lăuntric și să-și ghideze viața după învățătura creștină” – a menționat preotul Octavian.
Parinte, cu ochii in lacrmi am citit acest articol in aceasta duminica de post mare in care ne aflam cu totii. Îmi doresc din tot sufletul sa ajung si eu cindva studenta dvs pentru a culege cu sete fiecare farima din invataturile si sfaturile dvs si a altor calegi de breasla ai dvs.
Îmi doresc nespus sa revad locurile unde cindva ma simteam in largul meu………la Suruceni unde am invatat pe parcursul a 3 ani, la manastirea Condrita unde am cintat in cor deasemenea pe perioada studiilor. E minunat cind imi amintesc de toate ……..dar foarte mare pacat ca au trecut si nu se mai intorc.