Lansarea cărții „Locașuri sfinte din Sadaclia: Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Chistoleni – Istorie și mărturii”

În satul Sadaclia a fost lansată o carte care vorbește despre spiritualitatea locuitorilor lui. „Locașuri sfinte din Sadaclia: Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Chistoleni – Istorie și mărturii” este titlul cărții al cărei autori sunt slujitorul bisericii din sat, protodiaconul Adrian Macari și cercetătorul științific și enciclopedistul Alexandru Cerga.

Evenimentul a fost organizat în incinta Casei de Cultură unde pe lângă prezentarea nemijlocită a cărții comunitatea de creștini din sat, reprezentată de corul bisericesc, liceului teoretic „Mihai Eminescu”, grădinițele, ansamblul etnofolcloric „Speranța”, AO ATOS au creat o atmosferă de suflet prin recitalurile de muzică și poezie religioasă dar și prin expoziția și darurile oferite participanților.

În sala plină de vizitatori și-au făcut apariția și invitați de onoare ca părintele Octavian Moșin – președintele Sectorului Sinodal de tineret, Alexandru Cerga – coautorul acestei cărți, Eduard Potînga directorul Editurii Lexon Prim, Nadejda Potînga tehnoredactorul lucrării, dar și băștinași, clerici sau mireni veniți din toate colțurile țării.

În discursul său părintele Valerian Jelihovschi a mulțumit Domnului pentru că i-a răsplătit credința că această lucrare va fi finisată și totodată a accentuat pentru toată adunarea cât de importantă este Biserica ca și instituție și cât de „Sfânt și înfricoșător este locul acesta” Facerea 28:16-17.

Domnul Alexandru Cerga a accentuat că în experiența sa de cercetător al istoriei locașurilor sfinte din Basarabia nu a întâlnit nici un caz similar de dârzenie și insistență pe care l-au manifestat enoriașii satului în perioada sovietică când satul a fost lipsit de slujitori și biserica a fost închisă.

Neobositul părintele Octavian s-a bucurat de prezența la acest eveniment „între asemenea oameni luminoși la chip” după cum a specificat sfinția sa, adăugând că la educația lor spirituală și-a depus toată silința părintele Valerian Jelihovschi. Totodată părintele a observat o frumoasă sinergie a dragostei între obștea creștinească din sat și obștea monahală a Mănăstirii Chistoleni.

Cu un cuvânt de mulțumire a venit și primarul satului Sadaclia, domnul Ion Galeru, care a reiterat importanța acestui eveniment și totodată a rugat ca să fie continuată și dusă la bun sfârșit și o lucrare despre istoria satului.

După evenimentul festiv toți cei prezenți au participat la sfințirea plăcii comemorative în cinstea slujitorilor la altar ai parohiei, inclusiv al vrednicului de pomenire protodiaconul Alexei Stoian și au săvârșit o rugăciune de pomenire.

Sursa: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Sadaclia

Filed in: Noutăţi, Activităţi ASCO

Articole relevante:

Gala Tineretului Ortodox, ediția a VIII-a, desfășurată la Sălcuța, raionul Căușeni Gala Tineretului Ortodox, ediția a VIII-a, desfășurată la Sălcuța, raionul Căușeni
Biserica USM și-a sărbătorit hramul Biserica USM și-a sărbătorit hramul
Seară duhovnicească la biserica “Naşterea Maicii Domnului” s. Hîrtop, r. Floreşti, în cadrul proiectului “Uniţi în Fapte Bune” Seară duhovnicească la biserica “Naşterea Maicii Domnului” s. Hîrtop, r. Floreşti, în cadrul proiectului “Uniţi în Fapte Bune”
În vizită la Liceul ”Petru Rareș” din Chișinău În vizită la Liceul ”Petru Rareș” din Chișinău

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 5954 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress