Milostenia e un mod de a învăţa să iubeşti

Milostenia nu se face doar cu bani. Poate ca imi vei spune: “Da, stiam asta…nu-i nimic nou!”, dar oare cati dintre noi mai facem si altfel de milostenie decat cea in bani?

Milostenia fata de semeni nu este o obligatie de care trebuie sa ne “achitam” in fata Mantuitorului, ci un mijloc de a invata iubirea, pentru ca iubirea se invata. Ce am facut daca am trecut rece pe langa un nevoias si i-am aruncat in mana 20 de bani?!? Asta inseamna ca sunt dupa chipul si asemanarea cu Dumnezeu? Nicidecum. Nu suntem chemati de Hristos pentru a fi niste tonomate din care ies bani ci pentru a birui lumea prin iubire.

Milostenia noastra trebuie sa fie mult mai profunda decat a lasa un banut in mana degeranda a unui sarac, care este doar prima treapta a iubirii fata de cel care cere. Noi “rupem” ceva din buzunar pentru a invata sa rupem ceva si din sufletul nostru pentru aproapele. De multe ori un zambet, o vorba calda, o incurajare fac mai mult decat un banut dat din “obligatie morala.” Daca spun ca cel care cere este betiv, fumator sau pur si simplu crezi ca incearca sa duca un trai lejer, aceasta nu este un motiv pentru a nu-i arata dragostea ta. Porunca avem sa ne iubim si vrajmasii, deci cu atat mai usor este sa avem ingaduinta fata de cineva care ne cere.
Nu poti sa-i dai bani, nu-i nimic, da-i un colt de paine, da-i binete, roaga-te pentru el dar nu-i intoarce spatele ca unei carpe murdare. Si cat de importanta este rugaciunea atunci cand facem milostenie! Pe de o parte sa ne rugam Domnului pentru a-l scoate pe cel sarman din nevoi si ispite, iar pe de alta parte ar trebui sa aducem rugaciune de multumire Domnului ca ne-a ajutat sa facem o fapta buna. Mi-au trebuit cateva incercari esuate ca sa ma convinga Domnul ca intr-adevar nimic bun nu pot sa fac fara El. De cateva ori am incercat sa fac milostenie de capul meu, cu un oarecare gand de mandrie, dar de fiecare data cand am facut asa, parca intrasera toti cersetorii in pamant… cersetorii de care, pana mai ieri, ma impiedicam si care ma asaltau peste tot.

Aceasta a fost pana a inceput inima sa se smereasca si sa ma rog “Doamne, scoate-mi din mila ta in cale pe cineva, sa-l miluesc pentru ca este fratele meu caci mie imi prisosesc multe.” Va spun sincer ca dupa o astfel de rugaciune nu a mai trebuit sa caut eu pe nevoiasi caci mi i-a scos usor Domnul in cale. Daca vedem un cersetor viciat (betiv) care cere, intr-adevar nu este recomandat sa-i dam bani, dar putem sa-i dam ceva de mancare, putem sa-i dam o vorba de indreptare (avem aceasta autoritate fara a ne mandri).

Un alt fel de ajutor dat, este sa luam cateva acatiste si sa le tinem cu noi, mai ales ca sunt foarte micute si nici nu costa o avere, si sa le dam ca milostenie. Foarte mult ajuta acatistele pentru zidirea sufleteasca si sunt mangaiere nepretuita pentru cei deznadajduiti. Milostenia sufleteasca este mai mare decat cea materiala, deci de cate ori miluim pe cineva cu cate un banut, sa dam ceva si din inima noastra pentru acel nevoias. Sa trecem de prima treapta a milosteniei (banii) pentru a ajunge sa stam pe ultima…la picioarele lui Hristos.

sursa: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/

Filed in: Sfaturi tinerilor

Articole relevante:

Tinerii implicați în viața Bisericii Tinerii implicați în viața Bisericii
Gânduri către tineri: ziua a II-a. Să alegem viața adevărată! Gânduri către tineri: ziua a II-a. Să alegem viața adevărată!
Gânduri către tineri: ziua I. Cum să cunoști adevărata libertate la vârsta tinereții? Gânduri către tineri: ziua I. Cum să cunoști adevărata libertate la vârsta tinereții?
Tabăra Faptelor Bune la o nouă ediție Tabăra Faptelor Bune la o nouă ediție

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 9828 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress