Popas aniversar. Cinci ani de la resfinţirea Bisericii “Întâmpinarea Domnului”

Acum cinci ani, la 13 mai, pentru capela universitară a fost o zi de aleasă sărbătoare. După jumătate de veac de tristă amintire sfântul lăcaş a fost resfinţit de către ÎPS Mitropolit Vladimir. Sobor de preoţi, profesori şi învăţăceii, precum şi credincioşi dreptmăritori au venit să împărtăşească bucuria resfinţirii acestui lăcaş.

Făcând retrospectiva evenimentelor din ultimii ani putem menţiona următoarele:

În toamna anului 2007 studenţii dela Academia Teologică au trecut cu slujbele în capela “Sf. Trei Ierarhi” din str. Ismail, 46. Astfel, Biserica “Întâmpinarea Domnului” a rămas cu uşile deschise pentru studenţii, profesorii şi colaboratorii dreptmăritori ai Universităţii de Stat din Moldova, dar şi pentru credincioşii care s-au ataşat de această capelă din campusul universitar.

Zilnic au început să răsune clopotele bisericii cu cinci minute înainte de orele de curs. S-a format şi o echipă de tineri clopotari, care se rânduiau dimineaţa şi seara, mângâind cu noi melodii pe cei care erau în preajma lăcaşului.

În cinci ani s-au născut câteva iniţiative, care sunt fireşti întro instituţie de învăţământ. Au devenit tradiţionale următoarele activităţi: Săptămâna Tineretului Ortodox, Pelerinajul Tinerilor în preajma Înălţării Sfintei Cruci şi serbarea Duminicii Femeilor Mironosiţe printr-un concert duhovnicesc.

În colaborare cu rectoratul USM studenţii sunt invitaţi în biserică, vorbindu-li-se despre semnificaţia lăcaşului de cult, istoricul bisericii universitare şi despre alte lucruri ziditoare de suflet. Circa 10 mii de studenţi de la diverse instituţii de învăţământ din capitală intră într-un an de studii în biserică. Fiecare primeşte o cruciuliţă, o iconiţă şi o îndrumare pe calea credinţei.

S-a cristalizat un cor profesionist de bărbaţi, care a participat la mai multe concerte şi concursuri bisericeşti, fiind numit în cinstea marelui preot-compozitor Mihail Berezovschi.

Îşi continuă activitatea Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi care-i cu sediul tot în acest sfânt lăcaş. Săptămânal se săvârşeşte Acatistul Sf. Duh, după care urmează discuţii cu tinerii. Sunt abordate probleme şi frământări ale tinerilor. Aici tinerii se cunosc, se împrietenesc, alţii chiar întemeiază familii şi devin buni enoriaşi acolo unde se stabilesc cu traiul.

Tot de cinci ani am decis să fim mai aproape de cei mai trişti ca noi. Chiar dacă nu dispunem de mijloace financiare, am găsit o altă modalitate de a ajuta pe cei din jur. Îndemnăm enoriaşii să jertfească din puţinul lor, să aducă lucruri care le sunt în plus sau nu le folosesc şi le oferim celor care spun un bogdaprosti.

Când s-a sfinţit biserica aveam impreisa că am scăpat de o povară grea – reparaţia. Astăzi conştientizăm că a repara un zid, a executa pictura ş.a.m.d sunt o nimica toată comparativ cu misiunea deloc uşoară – de a aducela Hristosun suflet. Ne amintim de cuvintele unui părinte la sfinţirea noii biserici din localitate. Sfinţia sa spunea că i-a trebuit câţiva ani buni să ridice cu ajutorul Celui de Sus şi a oamenilor o măreaţă biserică, însă nu ştie dacă va apuca vremea să o umple cu suflete rugătoare. Asta e adevărată Biserică – comunitatea de credincioşi.

Toate eforturile pe care le depunem sunt tocmai de a mări şi a consolida Biserica lui Hristos.

Le mulţumim tuturor celor care revarsă dragoste pentru menţinerea şi activitatea acestui sfânt lăcaş.

 

Consiliul bisericesc      

Filed in: Noutăţi, Din istoria ASCO, Aniversări

Articole relevante:

Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM
Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița
Conferință pe teme religioase la LT Holercani Conferință pe teme religioase la LT Holercani
”Cum să devenim mai buni?” – tema discuției cu elevii Liceului ”Alexandru cel Bun”, or. Sîngera ”Cum să devenim mai buni?” – tema discuției cu elevii Liceului ”Alexandru cel Bun”, or. Sîngera

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 0032 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress