„Tradiția icoanei în Bizanț și destinele sale” la Biserica USM, cu domnul profesor Emil Dragnev

Este bine cunoscut faptul că, la Biserica USM, seara zilei de miercuri reprezintă un popas de rugăciune, dar și de discuții duhovnicești. În data de 24 martie, după săvârșirea slujbei rânduite la vreme de boli molipsitoare și molime, Biserica „Întâmpinarea Domnului” a găzduit o întâlnire de suflet, avându-l drept invitat pe domnul profesor Emil Dragnev, doctor în istorie, conferențiar universitar, istoric de artă, bizantinolog.

Tema discuției „Tradiția icoanei în Bizanț și destinele sale” urmează logic sărbătorii din prima duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, când se celebrează victoria asupra iconoclasmului şi restabilirea cultului icoanelor în Constantinopol la anul 843.

Invitatul serii a realizat o incursiune în istoria iconografiei bizantine, reliefând complexitatea imaginii sacre în cultul ortodox, care are o profundă potență de comunicare, ba chiar de dialogare cu subiectul care se poziționează în fața unei icoane. Răspunzând la întrebări, domnul profesor a abordat subiecte de interes precum: cauzele curentului iconoclast, influențe occidentale în iconografia contemporană, aspecte controversate din istoria imaginii sacre ortodoxe ș.a.

Exprimăm recunoștință domnului profesor Emil Dragnev pentru că a dat curs invitației noastre și a răspuns curiozității celor prezenți. Dat fiind că subiectul este foarte vast și oferă un teren fertil pentru variate abordări, sperăm și la alte întruniri ziditoare cu participarea domniei sale.

Filed in: Activităţi ASCO, Seri duhovnicești

Articole relevante:

Asociația Studenților Creștini Ortodocși inițiază cursuri gratuite de studiere a limbii engleze Asociația Studenților Creștini Ortodocși inițiază cursuri gratuite de studiere a limbii engleze
Trăiri duhovnicești la tabăra din Mănăstirea Oașa Trăiri duhovnicești la tabăra din Mănăstirea Oașa
Seară duhovnicească la biserica USM, cu lansarea cărții de aforisme creștine ”Străin și călător”, de Raisa Plăieșu Seară duhovnicească la biserica USM, cu lansarea cărții de aforisme creștine ”Străin și călător”, de Raisa Plăieșu
În atenția studenților! Începeți un nou an de studii ca membru al Asociației Studenților Creștini Ortodocși! În atenția studenților! Începeți un nou an de studii ca membru al Asociației Studenților Creștini Ortodocși!

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© 1066 Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress