Un nou drum în căutarea sfințeniei: Pelerinajul Tinerilor la a XI-a ediţie

Îndreaptă picioarele mele în cărările Tale, ca să nu şovăie paşii mei (Ps. 16,5)

«Se cunoaşte pomul după roada lui»: tot aşa cei care mărturisesc că sunt ai lui Hristos se vor arăta prin cele ce fac. Că acum nu-i vorba de o simplă mărturisire a credinţei, ci de a fi găsit până la sfârşit cu credinţa puternică”. (Sf. Ignatie Teoforul)

Un creștin își trăiește credința nu doar între zidurile bisericii, ci și în afara ei. Ceea ce înseamnă că are o atitudine activă față de viață, că tinde să mărturisească valorile în care crede, pentru că nu dorește ca făclia credinței să rămâie sub obroc, ci să lumineze tuturor.

În acest context, la data de 23 septembrie 2018, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, pentru al unsprezecelea an consecutiv, s-a desfășurat Pelerinajul Tinerilor având ca punct de pornire biserica “Întâmpinarea Domnului” din incinta Univerisității de Stat din Moldova și destinație finală mănăstirea “Sf. Iacov Persul” din satul Sireți, r. Strășeni.

În drum s-au făcut câteva popasuri de rugăciune. Primul a avut loc la sediul mitropolitan, unde după săvârșirea unui Tedeum, pelerinii au primit binecuvântare de la ÎPS Mitropolit Vladimir.

Mitropolitul Vladimir i-a mulțumit părintelui Octavian Moșin, Președintelui Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, pentru organizarea pelerinajului, dar și tuturor slujitorilor și creștinilor care au răspuns îndemnului de a participa la acest eveniment.

“Prin Drumul Crucii noi ne apropiem de Dumnezeu, arătăm tuturor puterea Bisericii Ortodoxe, prin Drumul Crucii dobândim de la Dumnezeu puteri noi de a ne trăi și mărturisi credința.  Pentru un creștin chiar și sensul vieţii este asemănarea cu Dumnezeu pe Drumul Crucii. Dacă noi Îl iubim pe Hristos, trebuie să-l mărturisim, și nu doar prin cuvinte, dar prin faptele și alegerile noastre.  Însăși viaţa noastră, modul de a ne comporta trebuie să devină o mărturisire despre Dumnezeu în care credem, doar atunci credința noastră devine vie și lucrătoare”, – a menționat Vlădica Vladimir.

Este de menționat faptul că în acest an s-au implicat în mod deosebit parohiile Lucașeuca, r. Orhei, Zamcioji și Cojușna, r. Strășeni, Sadaclia, r. Basarabeasca și a catedralei “Schimbarea la Față” din mun. Chișinău.

Cu deosebită căldură pelerinii au fost întâmpinaţi de către credincioşii şi nevoitorii din Sireţi.  Astfel, adunarea de slujitori şi credincioşi a dus alese mulţumiri părintelui stareţ – arhimandritului Porfirie (Dobre) şi tuturor nevoitorilor mănăstirii pentru primirea călduroasă. Arhim. Porfirie la rândul său a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit și au parcurs acest drum, care fiind organizat în ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci le va fi spre zidire și întărire duhovnicească.

Creștinii s-au închinat la sfintele moaște din mănăstire, au mulțumit Domnului pentru că au ajuns la destinație fără ispite și au participat la o agapă frățească.

Revenirea cu autocarele a pelerinilor a fost posibilă grație susținerii agenției de turism “Panda Tur” în persiana d-lui director Ion Curmei.

“Punem multă nădejde că truda, nevoinţa și rugăciunea de care am avut parte și în acest an vor deveni  drept realităţi ale vieţii, care ne vor ajuta să creştem duhovniceşte. Viaţa unui creştin este plină de ispite, peste care putem trece doar dacă ne călim duhovnicește și sporim în fapte bune, iar acest pelerinaj reprezintă o modestă jertfă raportată la Marea Jertfă a lui Hristos spre iertarea păcatelor noastre”, – ne-a mărturisit prot. Octavian Moșin, prin străduința căruia s-a desfășurat și ediția din acest a Pelerinajului Tinerilor.

Întreaga viață a creștinilor reprezintă un drum spre Patria cerească, un drum pe care ei nu-l fac în singurătate, ci alături de confrații săi.  Credem că și acest Pelerinaj al Tinerilor a devenit o formă de comuniune între mădularele Trupului tainic al lui Hristos, o comuniune în care Duhul Sfânt trezeşte năzuința spre înnoirea vieţii, spre îmbogățire și sporire duhovnicească, că este și va rămâne un drum parcurs ca răspuns la îndemnul:

„Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu”

(Evrei 12, 14)

A consemnat Natalia Lozan

Filed in: Noutăţi, Activităţi ASCO

Articole relevante:

Lecție de religie la biserica din Pepeni Lecție de religie la biserica din Pepeni
Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra
Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța
Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress