Despre şi pentru tinerii care vin rar la biserică

Suntem obişnuiţi să criticăm şi nu renunţăm la mustrări nici măcar atunci când suntem chemaţi să fim plini de dragoste. Aşa este, de multe ori oamenii sunt cei care îi alungă pe cei tineri din biserică. Dumnezeu îi cheamă în Casa Lui, iar casnicii Lui, care se cred evlavioşi, îi alungă.

„Agenţii de circulaţie” din biserici
De câte ori nu am văzut câte o bătrână mustrând cu asprime vreun tânăr că nu a venit îmbrăcat cuviincios ori s-a închinat într-un anumit fel? De câte ori tinerele nu sunt trase de mânecuţă pe motiv că nu au basma pe cap? Şi acestea se întâmplă mai cu seamă în bisericile de la sate. De multe ori tinerii nu merg la biserică pentru că ştiu că acolo vor fi comentaţi sau “dirijaţi”. De aceea, pe aceşti oameni “evlavioşi”, preocupaţi mai ales de cine ce face şi ce ar trebui să facă, eu îi numesc “agenţi de circulaţie”.
 ***
Hainele şi gesturile nu sunt mai importante decât inima
Mi-aduc aminte de o tânără mustrată de un grup de bătrâne că se aşezase în genunchi în ziua Învierii. Dacă fata a îngenunchiat, înseamnă că aşa a simţit sufletul ei că trebuie să facă. Sunt sigur că nu a făcut-o de ochii lumii, ci pentru că aşa a îndemnat-o inima ei. Oare Dumnezeu s-a supărat pe ea pentru îngenuncherea ei ? Oare Bunul nostru Dumnezeu îşi întoarce faţa de la vreun tânăr care vine cu inima sinceră acasă la El, la biserică? Oare haina poate nu tocmai potrivită Îl poate determina pe Hristos să nu primească rugăciunea vreunui tânăr care rar I se roagă? Oare Dumnezeu, Cel care ne aşteaptă cu atâta dor să venim la El, să-I spunem o vorbă, ar putea să alunge vreun tânăr care I se închină stângaci şi cu nepricepere, dar I se închină? Nu spun că este bine să ne facem cruce strâmb sau să venim la biserică îmbrăcaţi necuviincios, dar mă gândesc că am putea să-i învăţăm cu blândeţe pe tinerii care nu ştiu. Iar dacă nouă ne lipseşte dragostea adevărată, mai bine L-am lăsa pe Dumnezeu să-i înveţe pe copiii Lui.
Criticăm adesea lipsa tinerilor de la biserică, dar facem prea puţin pentru a-i atrage şi a-i primi cu dragoste, indiferent de felul îmbrăcămintei pe care o poartă sau a comportamentului pe care îl au. Suntem mai interesaţi de aspectul lor exterior, de comentarii, decât de a conlucra cu Dumnezeu în a le oferi un spaţiu în care să găsească linişte, bunătate, rugăciune.
***
Îndrăzniţi, vă aşteaptă!
Aşadar, dragii mei care poate încă nu ştiţi cum să veniţi înaintea lui Dumnezeu, nu vă uitaţi la cei ce vă comentează îmbrăcămintea pe la spate, ori la cei ce vă bruschează că aţi îndrăznit să nu ştiţi că nu se trece prin faţa altarului. Veniţi cu inima sinceră la biserică, ca înaintea lui Dumnezeu, şi să fiţi convinşi că Cel ce a spus: pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară (Ioan 6, 37) va avea grijă să vă înveţe cu blândeţe rugăciunea şi buna-cuviinţă. Să nu uitaţi că pe voi, cei ce veniţi rar la El, vă preţuieşte şi vă aşteaptă Dumnezeu!
Nu vă uitaţi la oamenii care vă fac să credeţi că lui Dumnezeu Îi place să împartă pedepse sau îi alungă de la El pe cei ce încă nu ştiu să I se roage, dar se străduiesc. Nu vă lăsaţi păcăliţi de aparenţe. Încercaţi să-L descoperiţi voi înşivă pe Domnul şi veţi vedea bunătatea Lui. Chiar dacă nu ştiţi încă să-L iubiţi, veniţi la El cu sinceritate, aşa cum sunteţi voi, cu tot ce aveţi bun sau rău. Rugaţi-vă aşa cum ştiţi şi cum puteţi. El nu aşteaptă cuvinte mari, ci vrea doar să-I vorbiţi aşa cum vorbiţi cu cei dragi ai voştri. Şi-apoi El va avea grijă să vă înveţe rugăciunea şi dragostea, El va şti să aducă pace în inima voastră şi să vă umple tinereţea de bucurie!
V-am scris acestea ca unul care am fost în locul vostru. În adolescenţa mea, în căutarea lui Dumnezeu, m-am lovit şi eu de aceşti “agenţi de circulaţie” binevoitori. Nu m-am lăsat însă intimidat şi răsplata Domnului a fost pe măsură. Fiţi sinceri şi curajoşi, vorbiţi cu Dumnezeu şi veţi primi răspunsuri minunate.
Pr. Iulian Vincenţiu Ungureanu, Jibert
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 66 – iulie 2012
Filed in: Sfaturi tinerilor

Articole relevante:

Lecție de religie la biserica din Pepeni Lecție de religie la biserica din Pepeni
Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra
Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța
Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic

3 Responses на "Despre şi pentru tinerii care vin rar la biserică"

 1. Emi says:

  Pe mine m-a dat afara din curtea Bisericii femeia de la lumanari, pentru simplul fapt ca am dat un biscuit unui maidanez inghetat bocna… M-a necajit mult, am plecat si eu si cainele cu coada-ntre picioare, si de atunci mi-e greu sa mai merg, parca m-am blocat. Numai rautati am intalnit pe la Biserica, si mi-e asa dor sa merg sa stau intr-un colt pur si simplu, dar simt o piedica pe care mi-e greu sa o mai trec

  • Love_for_Jesus says:

   Daca cinveva realna sa saturat de teatru in care traieste si de rolul pe care i la dat inconjurimea ca sal joace si daca este cineva real care vrea sa-L caute pe Cel care a murit pe cruce si a inviat in a treia zi pentru noi toti care IL alegem, daca este cineva care real vrea saL caute pe Dumnezeu asa cum este El si cum a zis El ca eri si astazi El e acelasi, daca este cineva care realna is da intrebarea -toata tsara e se numeste crestina, de ce atunci in jur vedem numai maturi,bauturi,tigari,minciuna,tradare,divorts,curvii… si multe altele… daca este cineva real care isi da intrebarile estea si anume si asta- Daca noi credem in Dumnezeu de ce in juru nostru e atita nevoie? Si daca biserica a RM ca rezultat a relatiei ei cu Dumnezeu reflecta nivelu ei duhovnices in tsara in care noi traim(adica:minciuna,tradarea,alcoolizmu,tigarile,curvia…de ce e plina tsara Moldova) atunci eu imi pun citeva intrebari-ori in rai se duc toti mincinosii,alcoolicii,tradatorii,curvarii… – Ori Dumnezeu nu exista; – Ori in tsara noastra nui aproape nime care real saL caute pe Dumnezeu asa cum este El si sasi daie intrebarea-Daca suntem crestini undei Dumnezeu nostru? dumnezeul din inima tsarii reflecta comportamentu zi de zi a tsarii si noi al stim careii, Dumnezeul din inimile nostre reflecta comportamentu zi de zi in viata noastra. care e Dumnezeul tau? Cine e El? Daca este macar cineva asa nebun ca mine cu asa intrebari si ochi deschis bole meni… imi puteti scrie pe mail: [email protected] una ce va pot promite eu nu va pot da nica! inafara de intrebari care va vor trezi ca sal cautam pe Dumnezeu asa cum este El, Taticul nostru. Despre mine:eu sunt un simplu patsan care so saturat sa joace in jocu lumii acestea,un patsan care lo dastanit tot teatru din viatsa si prosta vreu realna sa gust din dragostea Tatalui meu cresc care ma asteapta permanent cu bratile deschise ptca asa de mult a iubit El lumea ca la dat pt noi pe singurul Fiu ca pin El sa fim cu Dumnezeu… wai lume!! Din dragoste o dat El ce avea mai scump pt noi! tak daca este realna cineva scrietsini prosta pe mail: Eu sint unu din cei care mam saturat di teatru!

 2. Ion says:

  mai incearca, nu atrage atentia simplu. Nu vii la femeile care vand luminari ci la Iisus Hristos. Tine minte – cap bisericii este – insusi Iisus Hristos CEL VIU ! daca totul e sincer – cu incredere in Bunul Dumnezeu – nimeni, niciodata n-o sa te scoata pe tine din coltisorul cela de liniste si frumusete care ti-l doresti, ba mai mult – o sa dobandesti libertatea bisericii intregi, si chiar libertatea intrarii in Rai ! 🙂
  Cu dragoste si respect – Ion ! Parintele Octavian o sa-ti spuna mai bine…el m-o invatat asta :)) Salutare !

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress