Lansarea cărții “Biserica Ortodoxă din Basarabia şi Transnistria (1940-2010)”

La Biblioteca Naţională, în Sala Proeuropeană, a avut loc lansarea lucrării părintelui Veaceslav Ciorbă, “Biserica Ortodoxă din Basarabia şi Transnistria (1940-2010)”, Monografii ANTIM XI, Chişinău, Editura Pontos, 2011, 460 p.

Evenimentul a fost organizat cu aportul Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici din Moldova.
Sala a fost neîncăpătoare pentru doritorii de a se familiariza cu conținutul acestei lucrări. La evenimentul moderat de către domnul Sergiu Musteață au luat cuvânt mai mulți istorici și profesori precum dna Ludmila Tihonov, dl Gheorghe Paladi, dl Igor Cașu, dl Igor Șarov și pr. Eugen Onicov. Vorbitorii au dat o apreciere înaltă acestei apariţii editoriale, menționând documentarea minuţioasă a aturoului și înalta ținută poligrafică a cărții.

Acest titlu vine să completeze seria de apariții istorico-teologice accesibile atât pentru spațiul academic, cât și pentru cititorul de rând, cointeresat să-și îmbogățească bagajul spiritual și cultural.
Despre lucrare: Lucrarea are la bază rezultatul studiilor de doctorat, completat şi dezvoltat ulterior într-un studiu monografic care abordează principalele aspecte ale situaţiei Bisericii Ortodoxe din Basarabia şi Transnistria în anii 1940-2010. Politica antibisericească, situaţia clerului, închiderea mănăstirilor şi alte aspecte rămân până astăzi încă modest cercetate. Lucrarea este o contribuţie importantă în vederea umplerii acestui gol istoriografic privitor la principalele aspecte ale vieţii bisericeşti din Basarabia şi Transnistria în anii 1940-2010.

Lucrarea a fost editată cu suportul financiar al Departamentului pentru românii de pretutindeni, într-un număr de 500 de exemplare și va fi distribuită în principalele biblioteci din Republica Moldova şi la schimb de carte cu alte instituţii de peste hotare, reprezentând o realizare istoriografică importantă care abordează probleme esenţiale din istoria eclesială.


Sursa: www.mitropolia.md

Filed in: Noutăţi

Articole relevante:

Săptămâna Tineretului Ortodox (22-28 aprilie 2024) Săptămâna Tineretului Ortodox (22-28 aprilie 2024)
Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM
Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița
Conferință pe teme religioase la LT Holercani Conferință pe teme religioase la LT Holercani

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress