Lecţie deschisă dedicată cântării bisericeşti la Academia de Arte

La Academia de Arte din Chişinău s-a desfăşurat o lecţie deschisă dedicată cântării duhovniceşti cu participarea studenţilor de la Facultatea Pedagogia Muzicii, coordonată de către doamna Angela Leiba. La eveniment au fost invitaţi maeştrii Teodor Zgureanu, Vladimir Ciolac şi părintele Octavian Moşin. Domnii profesori au vorbit despre specificul cântării religioase, teoria acesteia, făcând şi o scurtă incursiune în istoria studierii şi dezvoltării acestui domeniu în ţara noastră. La rândul său, părintele Octavian a vorbit despre latura duhovnicească a acestei ramuri a muzicii, subliniind faptul că un corist bisericesc trebuie să fie în primul rând un bun creştin şi să trăiască rugăciunea pe care o cântă.

Studenţii au venit cu cântări specifice perioadei de postire, precum şi la tema Patimilor Mântuitorului.

În cadrul discuţiilor s-a pus un accent deosebit pe cântarea pascală şi pe rolul acesteia în serviciile divine şi în evenimentele laice dedicate sărbătorii Învierii Domnului. În acelaşi timp s-a vorbit şi despre rolul cognitiv şi educativ al muzicii bisericeşti şi locul ei în formarea şi cizelarea culturii creştine pe care trebuie să o aibă fiecare credincios.

Atât studenţii, cât şi membrii corpului didactic s-au arătat mulţumiţi de această lecţie deschisă, iar la final s-a venit cu propunerea predării bazelor cântării bisericeşti în cadrul Facultăţii, sugestie ce urmează a fi discutată ulterior şi optimizată pentru a fi introdusă în curriculum.

Filed in: Noutăţi, Activităţi ASCO

Articole relevante:

OpenSky Ensemble a participat la cea de-a 24-a ediție a festivalului internațional de Muzică Religioasă „Панчевачки Дани Духовне Музике”, în Pančevo, Serbia OpenSky Ensemble a participat la cea de-a 24-a ediție a festivalului internațional de Muzică Religioasă „Панчевачки Дани Духовне Музике”, în Pančevo, Serbia
Mănăstirea Sireți a găzduit Pelerinajul Tinerilor Mănăstirea Sireți a găzduit Pelerinajul Tinerilor
Pelerinajul Tinerilor se va desfășura pe 25 septembrie 2022 Pelerinajul Tinerilor se va desfășura pe 25 septembrie 2022
Binecuvântare și sprijin pentru Ansamblul coral ”OpenSky” Binecuvântare și sprijin pentru Ansamblul coral ”OpenSky”

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress