Mărturisirea unui evreu convertit la Ortodoxie

M-am născut într-o familie de evrei mesianici. De mic am avut legământ cu Dumnezeu după Vechiul Testament, lăsat de proorocul Moise, ca evreii să fie deosebiţi de neamuri.

Calea:
Calea mea către Ortodoxie a fost foarte lungă şi anevoioasă, dar cu ajutorul Domnului Iisus, a unui coleg de serviciu, dar şi a unui preot, am primit Taina Botezului în Biserica Ortodoxă. Consider că am împlinit Sfânta Scriptură, ca Legământ cu Dumnezeu prin Noul Testament, în care Domnul Iisus Hristos a fost trimis să împlinească Legea Tatălui Ceresc.
Am avut multe discuţii aprinse în sânul familiei. Părinţii, sora, sunt evrei mesianici, care au criticat această hotărâre de a mă boteza în Biserica Ortodoxă.
Chiar dacă relaţiile de sânge s-au răcit, sunt încălzit de bunătatea şi ajutorul care mi-o oferă această nouă familie în duhul lui Hristos.

Motivaţiile:
Ce mi-a plăcut în credinţa Ortodoxă?
1. Creştinii sunt deschişi la inimă, direcţi în discuţie şi oneşti.
2. Am avut deosebita plăcere de a asculta slujbele şi de a pătrunde în cuvintele şi gesturile preotului din timpul Liturghiei. Acestea mă liniştesc şi îmi dau forţe de a trece prin greutăţi.
3. Credinţa creştin-ortodoxă o consider cea mai adevărată: DREPTMĂRITOARE.
4. De asemenea, momentul când am hotărât să primesc Sfântul Botez a fost pelerinajul la Mănăstirea Bănceni (Ucraina). M-a impresionat biserica nou-construită şi anume volumul, şi ce frumuseţe am văzut în ea. În acelaş timp m-a impresionat slujba de duminică. Nu puteam să mă întorc, stăteam ca lumânarea, căci era număr mare de oameni. Biserica era arhiplină. Niciodată n-am crezut că se pot aduna într-o mică localitate atâţia oameni…
Altă motivaţie în decizia pe care am luat-o a fost un preot, parohul unei biserici din Chişinău, care m-a susţinut şi mă susţine în viaţa personală şi cea duhovnicească. Este o fire blândă, care atrage oamenii prin simplitate şi bunătate. Cred că a adus multe oi rătăcite pe calea cea dreaptă.
Vreau să recunosc că mult m-am gândit înainte de a mă decide să primesc haina albă a botezului. Am venit în Biserica Ortodoxă pentru totdeauna, voi rămâne în ea până la moarte.

Evoluţie:
Nu pot spune că înţeleg prea multe din ritual, din cele şapte Laude care au loc în fiecare zi din viaţa mănăstirilor, însă în viitor mă voi strădui să învăţ mai multe, pentru a le fi mai uşor urmaşilor mei, să devină membri activi ai Bisericii.
Fac pas cu pas, o iau încet, şi îmi doresc să ajung un creştin ortodox nu numai cu numele, dar cât ar fi posibil să-i aduc şi pe altii la Hristos, cu nădejdea ca să fiu iertat pentru încăpăţânarea pe care am avut-o faţă de fraţii mei întru Hristos.
Nădăjduiesc să vizitez cât mai multe mănăstiri, să-mi aprofundez cunoştinţele teologice, dar şi să cunosc despre tradiţiile creştine ale acestui popor ortodox.
Această schimbare duhovnicească, o renaştere pe care am avut-o aş vrea să se îmbine şi cu o schimbare în viaţa mea personală. Îmi caut a doua jumătate (ortodoxă) pentru a avea copii, pe care am putea să-i formăm în credinţa dreptmăritoare.

Cum înţeleg eu Naşterea din Nou:
Înainte de toate, naşterea din nou ţine de o schimbare în interiorul omului, care cugetă mai mult la sensul vieţii. Cuvântul lui Dumnezeu, prin Duhul Sfânt descoperă credinţa, descoperă interiorul omului, trezeşte conştiinţa, îl îndreaptă la pocăinţă să dobândească iertarea întru puterea Crucii de pe Golgota. Îi descoperă Taina Botezului în apă ca mărturie a iertării păcarelor făcute din neştiinţă de către neamuri şi îl îndreaptă spre botezul cu Duhul Sfânt, pentru ca Hristos să locuiască în inima omului şi acolo să rămână puterea vieţii, a sfinţirii, a înfierii, a mirungerii, a mărturiei, a peceţii şi a răscumpărării.

La sfârşit aş vrea să dedic o poezie Domnului Iisus:

Iubiţi cum a iubit Iisus
Iubiţi cum a iubit Iisus, în-truna
Cu fapta adevărul să iubiţi,
De vreţi în caruri să primiţi cununa
Atunci când sfinţii fi-vor răsplătiţi.

Să nu iubiţi cu vorba nici o dată
Aceast-i pleavă spulberată-n vânt,
Clădiţi-vă iubire întru faptă
Precum Iisus făcut-a pe pământ.

În temelie puneţi adevărul
Căci El (Iisus) e steagul fiilor de sus,
O faptă poate-avea şi un făţarnic
Dar crezul lui nu poate fi Iisus.

Dacă iubiţi pe cine vă iubeşte
O fraţii mei, să nu vă înşelaţi!
Aceasta au făcut-o şi păgânii
La ce răsplată vă mai aşteptaţi?

Când fapta şi-adevărul vă e iubire,
Pe urmele Păstorului de sus,
Veţi merge din putere în putere
Şi veţi iubi cum a iubit Iisus.

Iubiţii mei, un glas duios ne cheamă
În dragoste pe-a veţii temelii,
Să învăţăm porunca cea mai nouă
Căci Dumnezeu iubitu-ne-a întâi.

Părinte Bun! Spre Tine se îndreaptă
Din cugetele noastre – rugă sus,
Ne dai la toţi prin Duhul Sfânt puterea
Să ne iubim cum ne-a iubit Iisus!

Relatarea de Ceban I.
Text îngrijit de Pr. Maxim Radu Tataru, cleric la Biserica “Întâmpinarea Domnului” din Chişinău.

Filed in: Educaţie creştină, Pilde şi povestiri

Articole relevante:

Lecție de religie la biserica din Pepeni Lecție de religie la biserica din Pepeni
Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra
Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța
Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress