Un impunător Pelerinaj al Tinerilor de Înălţarea Sfintei Cruci

Nu poate fi o bucurie mai mare decât a ne ruga împreună. Praznicul Înălţării Sf. Cruci e prilej de bucurie duhovnicească pentru numeroşi tineri care vor să se nevoiască printr-un pelerinaj.

Iniţiativa unui astfel de „Drum al Crucii” a venit acum opt ani, din partea membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi. Astfel, an de an, numărul participanţilor la pelerinaj a fost în creştere.

În acest an, au fost îndemnate parohiile din municipiul Chişinău, participând peste 20 de slujitori şi circa 1200 de credincioşi.

Evenimentul a demarat de la biserica studenţească a Universităţii de Stat din Moldova cu slujba Te Deum-ului oficiată de către PS Episcop-vicar Ioan şi un sobor de preoţi şi diaconi.

În dangătul clopotelor procesiunea s-a îndreptat spre mănăstirea Sireţi, cea care găzduieşte cu atâta căldură fiecare suflare creştinească ce-i trece pragul.

În drum s-au făcut câteva popasuri de rugăciune. Primul a avut loc chiar la sediul mitropolitan, unde pelerinii, ca în fiecare an, sunt binecuvântaţi de către ÎPS Mitropolit Vladimir.

După rugăciunea din curtea Mitropoliei în faţa Sf. Cruci, ierarhul s-a adresat cu un cuvânt ziditor de suflet, mulţumindu-le tinerilor pentru râvnă şi dragoste pentru cele dumnezeieşti. I-a binecuvântat la drum, împărţindu-le apă şi pesmeţi, căci este o zi de post, şi i-a îndemnat spre o viaţă curată întru Domnul.

În acest an, drumul a fost mai uşor decât anii precedenţi, cel puţin asta au mărturisit pelerinii, care au ajuns la mănăstire în aproximativ 5 ore. Unii ne-au spus că aceasta se datorează Episcopului Ioan, care a condus procesiunea până la Sireţi.

„E întâia oară când particip la acest Pelerinaj al Tinerilor, care m-a ostenit, căci e un efort ce nu-l depunem în fiecare zi, dar şi m-a odihnit sufleteşte prin rugăciunile ce le-am înălţat cu participanţii la acest drum bineplăcut Domnului. Cred că acest pelerinaj poate fi calificat drept o modestă ofrandă pentru Domnul, care se jertfeşte pentru întreaga lume. Acest drum ar trebui să ne amintească de Golgota, dar şi de faptul că doar prim nevoinţă putem ajunge la lumina învierii.” – ne-a mărturisit PS Ioan după pelerinaj.

Atâtea chipuri senine ale tinerilor, dar şi ale unor vârstnici, care au răspuns acestei chemări de a se nevoi într-un mers binecuvântat. Unii au mers ca tineri însurăţei, alţii deja cu copilaşii în cărucior, mulţi ne-au mărturisit că s-au cunoscut tocmai în acest drum, pe alţii i-au adus durerile şi necazurile, dar au fost şi din cei care au venit să-i mulţumească Celui de Sus pentru toate binefacerile.

Lumea din Sireţi ne-a întâmpinat chiar la intrarea în sat cu atâta căldură. Ne serveau cu bunătăţile ce au rodit şi în acest an. Cât de mult costă atenţia!

La mănăstire am simţit un duh aparte. Părintele stareţ, arhim. Profirie, dimpreună cu obştea au întâmpinat oaspeţii mult aşteptaţi.

S-a săvârşit Acatistul Sf. Cruci şi cei prezenţi s-au închinat la sfintele moaşte.

A urmat agapa creştinească şi cu cântări duhovniceşti, împliniţi lăuntric am revenit spre casă cu autocarele.

Crucii Tale, ne închinăm Hristoase şi îţi mulţumim că ne-ai dat puteri să parcurgem acest drum ce ne întăreşte sufletele.

Cât mai mergem cu Domnul şi pentru El mai suntem vii!

Cu alese mulţumiri pentru frumoasa realizare,

membrii ASCO, participanţi la eveniment

Filed in: Noutăţi, Activităţi ASCO

Articole relevante:

Lecție de religie la biserica din Pepeni Lecție de religie la biserica din Pepeni
Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra
Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța Încheierea activităților din Săptămâna Tineretului Ortodox în parohia Sălcuța
Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic Activități de Săptămâna Tineretului Ortodox la Cruglic

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress