Un pelerinaj de neuitat la Mănăstirile din Ucraina

Circa 30 de profesori și studenți au efectuat recent un pelerinaj la câteva mănăstiri din Ucraina.

Această inițiativă a venit din partea Asociației Studenților Creștini Ortodocși (ASCO), care mai bine de 10 ani îndeamnă tinerii și pedagogii să-și îndrepte pașii spre izvoarele credinței și spiritualității ortodoxe. În timpul anului universitari sute de tineri se implică activ în viața bisericii din cadrul USM, care a devenit un adevărat centru de formare duhovnicească pentru mulți învățăcei din cadrul instituțiilor de învățământ din capitală.

De rând cu rugăciunile, lecțiile de catehizare și cursurile gratuite de studiere a limbii engleze tinerii au venit cu inițiativa de a se organiza excursii și pelerinaje atât în republică, precum și în țările învecinate din Ucraina și România.

Astfel, în seara zilei de 28 octombrie grupul de pelerini a pornit de la USM spre vama Criva. În dimineața zilei s-a ajuns la Mănăstirea de maici din or. Kremeneț, participând la Sf. Liturghie, apoi ne-am învrednicit să ne scufundăm în izvorul Sf. Ana din apropiere, care s-a descoperit a fi vindecător de multe neputințe.

În amiaza zilei am ajuns la Lavra Poceaev. Aici ne-am închinat tuturor sfințeniilor, în special la tălpița și icoana Maicii Domnului, moaștelor Cuvioșilor Iov și Amfilohie, am coborât în peștera Sf. Iov; am vizitat schitul și cimitirul mănăstirii.

Am avut parte și de un ghid deosebit în persoana unui seminarist de la Poceaev, parcurgând file din istoria multiseculară a acestui sfânt așezământ.

Părintele Octavian Moșin, președintele ASCO, care a condus grupul de pelerini, a participat la Sfânta Litughie praznicală în Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului”, scoțând sfinte părticele și înălțând rugăciuni pentru cei care au dat slujbe spre pomenire.

La Poceaev ne-am întâlnit cu numeroși credincioși din republica noastră, atât pelerini însetați de rugăciune, cât și studenți seminariști, precum și alții care duc ascultarea în acest sfânt așezământ.

În astfel de mănăstiri te simți ca acasă, înțelegând că doar în biserică, la rugăciune, putem fi uniți întru Domnul.

Cu greu ne-am pornit spre casă, deoarece fiecare mai vroia ceva: unul să discute cu vreun duhovnic, altul să stea în peșteră, iar alții să mai respire acest aer mănăstiresc.

În seara zilei de duminică am ajuns la priveghere în Mănăstirea Bănceni din zona Cernăuțului. Aveam impresia că nu suntem pe pământ, dar întrun locușor al raiului. O mănăstire recentă, care s-a construit atât de repede cu ajutorul nevoitorilor și oamenilor de bună credință, care este o adevărată perlă a Bucovinei.

Primind alese binecuvântări am revenit spre casele noastre, dar încă ne mai răsună în urechi cântarea călugărilor din aceste mănăstiri, ca o aleasă mireasmă duhovnicească în inima pelerinilor.

Un material de Natalia Moșin.

Filed in: Activităţi ASCO, Pelerinaje

Articole relevante:

Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM Tema familiei abordată cu studenții Facultății de Litere, USM
Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița Pelerinaj de studiu la mănăstirile Suruceni, Căpriana, Hâncu și Condrița
Conferință pe teme religioase la LT Holercani Conferință pe teme religioase la LT Holercani
”Cum să devenim mai buni?” – tema discuției cu elevii Liceului ”Alexandru cel Bun”, or. Sîngera ”Cum să devenim mai buni?” – tema discuției cu elevii Liceului ”Alexandru cel Bun”, or. Sîngera

One Response на "Un pelerinaj de neuitat la Mănăstirile din Ucraina"

  1. ADELINA says:

    Ce bine ca lumea inca mai merge la manastiri in pelerinaj!!!

Spune-ţi părerea

Publică comentariul

free counters
© Tineretul Ortodox. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie. | Локализация темы wordpress